Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO IZMORITE DECU UVEČE, NEĆETE IH LAKŠE USPAVATI: Stručnjaci otkrili šta pomaže nemirnim mališanima za bolji san

Autor Radmila Ilić

Istraživanje je pokazalo šta može da pomogne temperamentnoj deci da se lakše uspavaju.

 Uspavljivanje, dete, mama Izvor: Shutterstock

Odgajanje temperamentne dece nije jednostavno, a roditelji se sa najvećom mukom susretnu kada tu decu treba da ubede da je vreme za spavanje. Mnogi kažu da ne mogu ništa da urade sve dok njihovo dete 'ne padne od umora', ali da li je to zapravo tako?

Najnovija istraživanja pokazala su da neke taktike kojima se roditelji koriste poput onih da dete treba dobro izmoriti pre spavanja, nisu delotvorne kod temperamentne dece.

Stručnjaci su uradili detaljnu analizu 841 roditelja iz 14 zemalja, a svi su imali decu uzrasta od 17 do 40 meseci. Roditelji su zamoljeni da navedu kakav je temperament njihovih mališana i da otkriju koje tehnike koriste kako bi dete podstakli na spavanje.

Dokazali su da aktivnosti poput šetnje, vožnje ili igranja sa detetom imaju negativan učinak. Sa druge strane, otkrili su da su pasivni trikovi ono što detetu pomaže da zaspi, a to su maženje, pevanje i čitanje.

 Beba, spavanje, uspavljivanje, mama
Mama uspavljuje bebu
Izvor: Shutterstock

"Naša istraživanja pokazala su da su roditeljske tehnike uspavljivanja povezani sa temperamentom deteta, što potencijalno utiče i na njegov razvoj. Na primer, oni koji su se više oslanjali na pasivne strategije, odgajali su decu sa boljim društvenim rezultatima", kaže Kristi Fam, jedna od autorki ovog istraživanja.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica