Odgajanje temperamentne dece nije jednostavno, a roditelji se sa najvećom mukom susretnu kada tu decu treba da ubede da je vreme za spavanje. Mnogi kažu da ne mogu ništa da urade sve dok njihovo dete 'ne padne od umora', ali da li je to zapravo tako?

Najnovija istraživanja pokazala su da neke taktike kojima se roditelji koriste poput onih da dete treba dobro izmoriti pre spavanja, nisu delotvorne kod temperamentne dece.

Stručnjaci su uradili detaljnu analizu 841 roditelja iz 14 zemalja, a svi su imali decu uzrasta od 17 do 40 meseci. Roditelji su zamoljeni da navedu kakav je temperament njihovih mališana i da otkriju koje tehnike koriste kako bi dete podstakli na spavanje.

Dokazali su da aktivnosti poput šetnje, vožnje ili igranja sa detetom imaju negativan učinak. Sa druge strane, otkrili su da su pasivni trikovi ono što detetu pomaže da zaspi, a to su maženje, pevanje i čitanje.

Beba, spavanje, uspavljivanje, mama
Shutterstock Mama uspavljuje bebu

"Naša istraživanja pokazala su da su roditeljske tehnike uspavljivanja povezani sa temperamentom deteta, što potencijalno utiče i na njegov razvoj. Na primer, oni koji su se više oslanjali na pasivne strategije, odgajali su decu sa boljim društvenim rezultatima", kaže Kristi Fam, jedna od autorki ovog istraživanja.

(Yumama)