Mnogi roditelji se iznenade i zabrinu kada kod tek rođene devojčice primete crveni ili blago ružičast iscedak u peleni. Međutim, vaginalno krvarenje koje se javlja nakon rođenja između 2 i 10 dana je uobičajna pojava i ne predstavlja nikakav zdravstveni problem.

Ako primetite krvarenje iz vagine vaše bebe, treba pre svega da shvatite da je vaša beba bila izložena velikom broju hormona dok je bila u stomaku i da je to samo znak reproduktivnog hormonskog povlačenja iz njenog tela nakon izlaska iz materice. 

Šta da radite kada primetite krv na peleni?

Jednostavno očistite genitalnu oblast tako što ćete proširiti usne i nežno obrisati nabore. Obavezno koristite mlaku vodu i krenite od napred ka nazad da biste izbegli vaginalne infekcije. Iako je vaginalno krvarenje kod novorođenih devojčica uobičajeno, postoje slučajevi kada treba odmah otići kod pedijatra. Ako krvarenje ne prestane ni nakon nekoliko dana ili ako primetite neprijatan miris iz njene vagine onda to već ukazuje na ozbiljniji zdravstveni problem koji zahteva lečenje.

beba-pedijatar.jpg
Shutterstock Beba kod pedijatra

Vaginalno krvarenje novorođenčeta je normalna faza koja se primećuje kod mnogih novorođenih devojčica. Ali, ne brinite, vaša devojčica neće imati menstrualni ciklus do puberteta.

(Yumama)