Aleksandra Vasković, supruga frontmena grupe 'Leksington', Bojana, otkrila je da je njihova novorođena ćerka u prvim danima svog života operisana zbog srčane mane koja joj je otkrivena negde na polovini trudnoće.

Srčane mane kod beba, nažalost, nisu retkost i pored najsavremenijih dijagnostičkih testova koje imamo. Jedan odsto dece se rađa sa nekom urođenom manom srca ili velikih krvnih sudova grudnog koša.

Razlog srčanih mana nije poznat, ali jedna od pretpostavki je da na njen nastanak utiču oštećeni geni. Međutim, samo mali broj tih gena je otkriven genetskom analizom.

Neka istraživanja kažu da su nasledni faktori 'krivci, neki smatraju da veliku ulogu igraju spoljašnji faktori kao što su nejonizujuće i rendgensko zračenje i hemijska sredstva, pojedini lekovi i virusi. Takođe, mogu da budu i posledica nekih bolesti majke, kao što je na primer dijabetes.

Kako se otkrivaju srčane mane u trudnoći?

Jedini način da se dijagnostikuju pre rođenja bebe jeste da se radi ultrazvučni pregled srca (fetalna ehokardiografija). Može da se radi već od 18. nedelje trudnoće, i tom prilikom ako postoji, odredi se koja srčana mana je u pitanju i kakve su joj prognoze.

Trudnica, lekar, ultrazvuk, trudnoća, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvuku

Koje su vrste srčanih mana i kako se saniraju?

Jedan deo dece rodi se sa otvorima na srčanim pregradama koje često spontano zarastaju. Ukoliko se to ne dogodi, otvori moraju hiruški da se zatvore, a deca posle takve intervencije imaju normalan život. Odrastaju kao zdrave i sposobne osobe, čak mogu i da se bave sportom.

Druga grupa su urođene srčane mane, poput suženja zalistaka. Ova mana koriguje se jednom operacijom ili intervencijom kardiologa tokom kateterizacije. Posle ove operacije, deca vode apsolutno normalan život.

Beba, novorođenče, bolnica
Shutterstock Novorođenče u bolničkom krevetiću

Treća grupa dece rodi se sa odsustvom zalistaka na krvnim sudovima koji polaze od srca do pluća. U tim situacijama je potrebno da se ugradi implantant od prirodnog materijala između srčane komore i plućne arterije. Operacija se radi u prvim danima, ponekad i u prvim satima po rođenju, a ova deca često moraju i na još nekoliko operacija tokom života.

Deca sa ovom srčanom manom očuvaju radnu sposobnost, a ukoliko su ženskog pola, i sposobnost za rađanje.

(Yumama)