Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠETNJA BEBE PO VETROVITOM VREMENU: Kako da prepoznate da joj je hladno, i da li može da se prehladi - najvažniji saveti

Autor Sandra Krstanović

Kako da pripremite bebu za hladne i vetrovite šetnje napolju.

 šetnja-beba-kolica-jesen.jpg Izvor: Shutterstock

Lepo vreme prolazi dolaze hladni dani, česta dilema roditelja koji su tek dobili bebu jeste da li sme da je šetaju po hladnom vremenu, i kako da je obuku.Činjenica je da je zdravije i mnogo bolje da beba bude što više napolju nego u zatvorenom zbog brojnih virusa, kojih u ovo vreme ima sve više.

Ukoliko i dalje imate strah da izvedete vašu bebicu po vetru i niskim teperaturama, evo par saveta kako da je pripremite za izlazak.Imajte na umu da će se baba ohladiti mnogo brže od odraslih. Takođe im je teže da regenerišu toplotu ako je izgube, zato je jako važno da je utoplite ako izlazite na hladno vreme.

Neko opšte pravilo je da svoju bebu obučete u jedan sloj više, nego što vi nosite kada izađete. Uverite se da usled jako niskih teperatura nosi termo odeću, možda je bolje i praktičnije obući jedan komad tople odeće, a ne u više slojeva.

Poželjno je da jakna ili odelce bude vodootporno i dobra izolacija za jak vetar. Roditelji bebu često prekriju pokrivačem, to je dobra praksa ako se radi o jako maloj bebi, međutim one vremenom budu jako živahne i zato je dobro da ima jednodelno odelce ili skafander koji će biti sasvim dovoljna zaštita od hladnoće.

 beba-jesen.jpg
Beba u jesenjoj šetnji
Izvor: Shutterstock

Važno je i vreme u koje je izvodite, izbegavajete rana jutra i kasne večeri. Izvodite bebe tokom najtoplijeg dela dana između 12 i 15 časova. Sunčeva svetlost, bez obzira koliko slabo sunce greje, obezbediće bebi dodatnu količinu vitamina D. I ukoliko je jako hladno, nemojte da vam šetnje budu previše duge, jer će se beba sigurno u jednom trenutku unervoziti od hladnoće.

Ako su joj vrat i nožice tople, to je još jedan znak da joj šetnja prija. Najbolje je da dete šetate u kolicima, jer će mu u kenguru ili nosiljci biti hladnije.

Vetrovito vreme može da izazove probleme nežnoj koži na licu vaše bebe.Zato je preporučljivo naneti hidrantnu kremu kako bi je zaštitili od hladnoće. Najvažnije je zaštiti bebi ruke, stopala i glavu jer su ona glava meta hladnoće.

Hladno vreme ne izaziva prehladu i upalu ušiju

To je stara "babska priča" u koju ne treba da verujete. Dete će pre pokupiti virus u zatvorenom nego napolju. Čak i  vetra ne može da izazove upalu ušiju, jer to izaziva bakterija i vrus, nikako hladnoća. U svakom slučaju obezbedite kapicu, najbolje pamučnu da može kože da diše. I uživajete u šetnjicama, bez bojazni da može da joj naškodi zdravlju.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica