Dolazi hladno vreme, uskoro kreće i grejna sezona.Možda niste obratili pažnju na ovaj detalj, ali jako je važno mesto gde se nalazi krevetac za bebu.

Stavljanje bebinog krevetića pored radijatora nije bezbedno iz 3 glavna razloga:

  • bebi može da bude pretoplo i može da se pregreje tokom noći
  • beba može da provuče ručicu iz krevetića i opeče se
  • radijatori su često locirani ispod prozora a tu može da bude problema sa lošom izolacijom ili sakrivenim električnim kablovima

Da ne bi došlo do neželjenih situacija, stručnjaci preporučuju roditeljima da dečji krevetac drže dalje od radijatora, jer postoji mogućnost zadobijanja opekotina. Naime, dečija koža je četiri puta tanja od kože odrasle osobe, tako da i najmanji kontakt sa vrućim površinama može da izazove ozbiljan bol i ožiljke.

krevetac.jpg
Shutterstock Krevetac

Neonatolozi naglašavaju da je za bebu važno da boravi, spava na normalnoj sobnoj temperaturi, čak i noću, jer je šansa za pojavu sindroma iznenadne smrti novorođenčadi mnogo veća kod beba koje se previše zagreju, odnosno kod dece koja su previše utopljena.

Izbora lokacije za postavljanje dečjeg krevetića pored radijatora pogrešan je i zbog toga što se većina radijatora nalazi ispod prozora. To može da stvara probleme ukoliko je, na primer, loša izolacija oko prozora pa hladan vazduh direktno dopire do glave deteta.Takođe, pored prozora su često instalirani skriveni električni kablovi ili trake od roletni i zavesa, a svi ti objekti mogu da budu problem nešto starijoj deci koja mogu da stoje u krevetiću. 

(Yumama)