Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJČEŠĆI MITOVI ZA BOLJI SAN BEBE: Sigurno ste neki od ovih saveta primenili, a zapravo su skroz pogrešni

Autor Sandra Krstanović

Koliko ste puta dobili ove savete za bolji san bebe, evo zašto su oni pogrešni.

 Spavanje, beba Izvor: Shutterstock

Toliko ste umorni i iscrpljeni da ste spremni da učinite sve kako bi vaša beba bolje spavala, a samim tim i vi. Koliko god čuli savete kako sebi da olakšate ovaj problem, obratite pažnju neki mogu više da vam odmognu nego pomognu. Postoje neki mitovi oko spavanja beba koje ste sigurno čuli kao provereni metod za bolji san, ali u stvari imaju kontraefekat.

MIT 1: Ako beba predugo spava danju, biće budna celu noć

Činejnica: Ovo je uglavnom neistina. Verovatno ste čuli za izreku "san rađa san", a to je zato što bebama treba dosta sna, a tek rođene bebe dremaju čak i do 18 sati dnevno. Ako pronađete pravu ravnotežu dnevnog i noćnog sna, vaše će dete zapravo više spavati i biće manje nervozno. Suprotno tome, preumorna beba je pakao u najavi i mnogo ćete teže da je uspavate. Većina mlađih beba od šest meseci, ne bi smela da bude budna duže od 2 do 2.5 sata u komadu i trebalo bi da spava od 3 do 5 sati dnevno. Ukratko: Ne budite bebu nikako!

MIT 2: Kratka dnevna spavanja, znače neprospavane noći

Činjenica. Ne nužno! Zaista zavisi od toga da li je beba preumorna ili ne. Ako se beba noću budi svakog sata, a kratko drema tokom dana, onda je prumorna. Ako beba noću dobro spava (3 do 5 sati u komadu), a po danu drema ( odbično 30 do 45 minuta nekoliko puta), onda nije prumorna. Često bi roditelji voleli da im bebe spavaju u komadu 2 do 3 sata tokom dana, ali dok beba ne napuni šest meseci to je zapravo nemoguće. S toga udahnite i reagujte na prve znake pospanosti kod vašeg deteta, jer ćete tako najverovatnije sačuvati vaš noćni san.

 Mama, beba, spavanje
Mama i beba spavaju
Izvor: Shutterstock

MIT 3: Kasniji odlazak na spavanje, duže spavanje ujutru

Činjenica: Definitivno ne! Deca imaju prirodan ritam, svojevrsan unutrašnji sat koji daje zanke njihovom telu kada da se probude, a kada da spavaju. Ono što im telo govori, jeste da žele da rano zaspe i rano ustanu. Kasniji odlazak na spavanje obično se završi gubitkom sna, jer će deca ionako da ustanu u isto vreme. Pratite ritam svog mališana. Ako se beba budi između 6 do 7 ujutru svaki dan, to je sasvim ok.

MIT 4: Jednom kada se navikne, beba će se uvek buditi u isto vreme

Činjenica: Rast zubića, razne bolesti i skokovi u razvoju gotovo uvek poremete san.Uglavnom beba će imati svoj ritam spavanja i ukoliko se držite dobrih navika i rituala verovatno će se buditi u isto vreme, ali nemojte uvek očekivati čudo.

MIT 5: I na kraju, beba će prespavati celu noć

Ovo je istina. Činjenica je da ako se dete navikne na hranjenje, ljuljanje ili dudu pre spavanja, svaki put kada ponovite ritual zapravo je veliki korak ka tome da će beba zaista u jednom trenutku početi da spava celu noć.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica