Najveći strah mama koje doje je da se ne razbole sada kada kreće sezona virusa. Teško da možete u potpunosti da se zaštitite, a ukoliko se prehladite, evo kako treba da se ponašate da smanjite rizik od prenošenja na bebu.

Stručnjaci se slažu da je bezbedno da nastavite sa dojenjem ukoliko imate temperaturu i simptome gripa. Šansa da prenesete bolest na bebu preko dojenja je jako retka, ali ima velike prednosti. Vaše mleko nosi u sebi antitela koja će pomoći vašoj bebu u građenju imuniteta. Veća šansa je da se beba zarazi od vas, nego preko vašeg mleka.

Ono na šta treba posebno da obratite pažnju jeste na lekove koje uzimate ukoliko ste bolesni. Paracetamol i Brufen usled temperature i bola u telu su bezbedni, dok lekovi koji se koriste za bolno grlo ili sprejevi za nos mogu da budu opsani i ulaze u sastav mleka.

Mama, beba, lekovi
Shutterstock Mama pije lekove

Ukoliko vam se stanje pogorša, obavezno se posavetujte sa lekarom.On će najbolje proceniti vaše stanje i da li je potrebno da se uključe lekovi, koji će možda da zahtevaju prekid dojenja dok se ne oporavite. Ukoliko beba ne sme da sisa, važno je da nastavite sa izmlazanjem grudi, kako se količina mleka ne bi smanjila ili skroz nestala.

Znači ukoliko vam nije izrečito rečeno da prekinete, nastavite bez straha da dojite vašu bebu. Nedojenje može da dovede do mastitisa i da vam pogorša stanje zbog upale. Pošto je veća verovatnoća da vi možete da zarazite bebu, evo šta je važno da preduzmete da bi rizik sveli na minimum:

  • često perite ruke, posebno pre dojenja.
  • pokrite nos i usta ukoliko kijate i kašljete
  • bacajte maramice posle svakog korišćenja
  • ne dirajte vrh bebine cucle
  • ne ljubite bebu dok ste bolesni

(Yumama)