Svaka beba je različita, posebno kada je u pitanju spavanje. I dok neki roditelji nemaju problem da im beba spava u svom krevetiću, drugi muku muče jer želi da spava jedino u rukama, u kolicima, ljuljaškama pa i auto sedištu. U početku to bude u redu, ali kada se beba toliko navikne da više ne prihvata spavanje na drugom mestu i krevetac sve vreme ostaje prazan, postaje naporno.

Sve češće možemo čuti da roditelji stave bebu u kola i vozaju je kako bi se uspavala. Ovo nikako ne treba da vam bude običaj i olakšica jer ćete samo napraviti dodatne probleme. Ali ako je već tako, i vaša beba spava samo kada se vozi jer je to smiruje, hajde da nađemo rešenje da se ispravi.

Pokreti ljuljaški i vožnje u auto sedištu je sličan pokretima koje je osećalo u stomako, a prostor je skučen i siguran. Baš na takve stvari je navikla i u materici, ali šta je rešenje?

"Počnite tako što ćete eliminisati pokret. Stavite je u kolica, ali nemojte da ih vozite. Ubacite je u ljuljašku, ali je nemojte ljuljati. Zakopčajte je u sedište u automobilu, ali ne vozite nigde. Kada se vaša beba navikne na to, stavite je u krevetac kada su umorne, ali ne i potpuno iscrpljene", kažu stručnjaci, i dodaju:

"Svaki korak će verovatno trajati tri ili četiri dana, to je proces. Ali budite dosledni i isprobajte ih tek kada donesete odluku i budete spremni da je sledujete. Ako počnete sa tim odvikavanjem, pa ponovo promenite rutinu bebi, zbunićete je i produžiti ceo proces."

Beba, spavanje
Shutterstock Beba spava u svom krevecu

(Yumama)