Ukoliko su vam deca različitog uzrasta, pripreme za spavanje može da bude jako stresno i veliki je izazov. Deca uglavnom budu puni energije kako se približava vreme spavanja i često negoduju da u određeno vreme odu u krevet, ukoliko se pronalazite u ovoj situaciji, savetnica za spavanje beba i dece Džejmi Lab savetuje kako sebi da olakšate ovaj naizgled nemoguć posao.

Prilagodite raspored spavanja

Ako imate malo veće dete i bebu, njihove rutine uspavljivanja i potreba su sasvim drugačije. Teško da ćete moći da ih uspavljujete u isto vreme, ali jednom od njih možete da pokušate da promenite raspored dnevnog spavanja kako bi olakšali večernju rutinu.Džejmi savetuje da pokušate sa menjanjem rutine mlađem detetu tako što ćete da pomerite jedan od dnevnih spavanja za 20 minuta, ranije ili kasnije kako bi predveče mlađe dete zaspalo pre starijeg ili nakon što starije već spava.

Uključite jedno dete u proces uspavljivanja drugog

Teško da ćete starije dete moći da ostavite da se samostalno zabavlja dok vi uspavljujete bebu. Ako vaša beba ide prva na spavanje, uključite starije dete u pripreme. Neka vam pomogne u menjanju pelena, oblačenju pidžame i odabira priča za laku noć. Starija deca vole kada su uključeni u neke poslove, a sebi ćete time olakšati večernju rutinuAko starije dete prvo odlazi na spavanje, bebu stavite u nosiljku i imajte je stalno pored sebe. Bebe se često same uspavaju ako ih držite blizu sebe i obavljajte neke poslove.

deca-spavanje.jpg
Shutterstock Brat i sestra spavaju zajedno

Skrenite pažnju starijem detetu

Ako je vaše starije dete dovoljno veliko da se samostalno igra, dajte mu neku zanimaciju kao što je slagalica ili crtanje dok vi uspavljujete bebu. Deca vole kada im se produži vreme budnosti i najlakše im je da se sami igraju pre spavanja, tada su spremni da urade sve kako bi pomerili vreme odlaska u krevet.

Najvažnije je pronaći rutinu koja zadovoljava potrebe oba deteta i koju možete da iznesete sami. Ako nije moguće u isto vreme da ih uspavljujete, uvek procenite koliko je koje dete umorno. Ono koje pokaže prve znake umora njega prvo uspavljujte da ne bi postalo razdražljivo i obavezno isključite crtaće jer mogu da otežaju uspavljivanju dece.

(Yumama)