Prva pomisao roditelja, kada se beba iz mirnog sna probudi u iznenadnom plaču, je da nešto nije uredu. Ali na sreću on obično kratko traje i nije razlog za veću brigu.Poznata je činjenica da beba plače noću najčešće jer je gladna, ali ukoliko eleminišete taj faktor onda postoje dva razloga zašto vas probudi jecanje:

  • Uznemireni stomak - Bebe se rađaju bez potpuno razvijenog sistema za varenje i potrebno im je neko vreme da se naviknu na majčino mleko ili formulu
  • Noćna mora - Starije bebe počinju polako da razvijaju maštu, zbog upoznavanja sveta oko sebe i uzbuđenja koje dožive preko dana, često mogu noću zaplakati baš iz tog razloga.

Evo kako možete smiriti bebu i pomoći joj da nastavi sa spavanjem:

  • Nemojte žuriti - zapamtite, bebe nemirno spavaju, tako da uvek može doći do cviljenja, pa čak i kratkog buđenja ako je u REM fazi sna. Nemojte odmah reagovati na svaku bebinu uznemirenost, sačekajte par minuta vrlo je moguće da će se beba sama smiriti i nastaviti da spava.
  • Pomozite joj  - ako primetite da se usled plača njena nogica zaglavila, oslobodite je i vratite vašu bebu na sredinu kreveca.
  • Pomazite je po stomaku - umirujućim glasom i milovanjem stomaka smirite je. Nemojte je dizati, samo joj stavite do znanje da ste tu i da može nastaviti sa spavanjem.
  • Proverite temperaturu u sobi - plač može biti znak da je bebi ili prevruće ili hladno. Idealna temperatura treba da bude oko 20 stepeni.

Još jednom da ponovimo da treba razlikovati noćni plač koji kratko traje iako je prodoran, ali ukoliko beba plače neutešno vše od dva ili tri sata, onda je nešto muči i treba se konsultovati sa pedijatrom.

(Yumama)