Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSLE 30 GODINA RADA JE OVO SHVATILA: Šaptačica bebama izdvojila stvari o spavanju koje svaki roditelj treba da zna

Autor Radmila Ilić

Ako razumete spavanje bebe, sve će biti lakše.

 Beba, spavanje Izvor: Shutterstock

Kristina Minog je poznata 'šaptačica bebama' i iza sebe ima više od 30 godina iskustva sa roditeljima i malom decom. Susrela se sa raznim bebinim obrascima, raznim roditeljima ali i probala razne taktike, a sada otkriva 10 najvećih istina o spavanju beba i dece u jaslenom dobu.

"Spavanje je naučna umetnost i važno je da roditelji to znaju od samog početka", objašnjava Kristina.

Možda će vas zanimati

Evo 10 istina o spavanju koje je ona izdvojila:

1. Doslednost je sve kada je u pitanju dečiji san. Vreme i rutina su najvažnije stvari u odgoju 'dobrog' spavača.

2. Znaci spavanja su jednako važni. To znači da pomognete detetu da nauči koji koraci vode prema vremenu za spavanje. Pesma, knjiga, presvlačenje, maženje. Koja god je vaša rutina - držite se nje!

3. U prvoj godini detetovog života, obrasci spavanja menjaju se redovno i često. Beba koja spava tokom cele noći od najranijeg perioda je izuzetak u pravilu.

4. Veoma mali broj novorođenih beba spava celu noć bez buđenja.

 Beba spava
Beba spava
Izvor: Shutterstock

5. Zapamti! Bebe ne odlaze na odmor, one samo spavaju na novom mestu. Znaci za spavanje i rutina treba da ostanu isti, ma gde se nalazili.

6. Što više sna dete dobije, to će bolje spavati. Zato navika popodnevnog sna često pomaže bebama i mlađoj deci da se reše dugotrajnih problema sa spavanjem tokom noći.

7. Pravo vreme je ključ uspeha za spavanje dece u jaslenom periodu. Opšte govoreći, mališani se najbolje nose sa tim da su budni otprilike pet i po sati pre nego što su spremni za krevet. Na primer, za odlazak na spavanje oko 20 sati, popodnevni san treba da se završi do 15 sati.

8. Dete se obično odvikava od svog popodnevnog sna do treće godine.

 Beba spava
Beba spava
Izvor: Shutterstock

9. Nemoj da forsiraš dete da se prebaci u veliki krevet pre nego što je spremno, jer ta promena može imati veliki uticaj na spavanje tokom noći.

10. Mlađa deca koja se jako rano bude (između 4.30 i 5.30 sati) treba da imaju prilagođen popodnevni san. Pobrinite se da popodnevni san ne počne posle 14 sato kako biste podstakli celokupan bolji i kvalitetniji san.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica