Da bi istražile svoju okolinu, bebe počinju da stavljaju predmete u usta nakon sedam meseci. Obično počinju tako što stavljaju šake i stopala prvo, a zatim prelaze na hvatanje, guranje u usta i glockanje svega što mogu da dohvate, dok istražuju svoju okolinu. Ova vežba pomaže deci da procene stvari i jača njihove oralne mišiće.

To je takođe vreme kada zubi počinju da im izbijaju. Izbijanje zuba je jedan od razloga zašto vaša beba pokušava da okusi svaku moguću stvar. Kada deci počnu da izbijaju zubi, to je često neprijatno za njih. Ova faza je praćena bolnim upaljenim desnima, nervoznim ponašanjem i željom za žvakanjem stvari, kao što su igračke, odeća, ruke itd.

Sa ovim nagonom za žvakanjem, dolazimo i do straha, opasnosti od gušenja kao nešto progutaju i kao i od  toga da im prljavština i klice ulaze u usta.

Evo nekoliko stvari koje vaše dete može da proguta ako je bez nadzora i koje korake možete preduzeti da biste izbegli takve situacije.

1. Male igračke

Često možete zateći  dete kako svoje igračke prvo stavlja u usta kada mu ih date da se igra. Male šarene igračke ili sitne delove igračaka vaša beba može da proguta ako ih ostavite bez nadzora.- posebno kockice, slagalice, perlice, bobice, bockalice, poklopce flomastera, dugmiće, prišivene oči na lutkama, sve lako lomljive delove na lutkama, igračkama.

Šta uraditi: Uverite se da se male igračke i lako odvojivi delovi igračaka koji se mogu progutati ne dajete deci uzrasta od dve i manje godina. Pratite i instrukcije proizvođača o uzrastu za koji su igračke namenjene.

2. Biljke

Često držimo drže sobne biljke u svojim kućama radi estetike i čistog vazduha. Ali postoje neke biljke koje mogu biti opasne za bebe iako su savršene za dekoraciju. Suvo lišće ili seme takvih biljaka moglo bi da padne na pod i da ih vaša beba proguta. Takođe, kako beba raste, počinje da hoda, lako može da počne da čupa neko cveće, kopa po saksijama, prevrne na sebe teške vaze. Vodite računa šta sve i kako detetu može da bude dostupno od cveća.

Šta da radite: Oslobodite se ili stavite potpuno van domašaja, svaku opasnu sobnu biljku koja može biti štetna za vaše dete. A pročitajte i i sve o opasnim otrovnim sobnim biljkama.

3. Sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje i deterdženti dolaze su često mirisni, šareni i jako primamljivi mališanima. Bebe ih često mešaju sa sokom ili jestivim namirnicama i pokušavaju da ih stave u usta ili prospu po rukama. Sviđa im se i sve što mogu da mažu, prospu po sebi, što peni.

Šta da radite: Važno je držati hemijske proizvode van domašaja vašeg deteta u zaključanim i obezbeđenim prostorima. Pročitajte i šta ako dete proguta nešto od kućne hemije.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Igranje s vodom razvija bebinu motoriku TikTok/laurenroseee26x