Sobne biljke su sjajan ukras za dom, ali kada imate dete u kući, trebalo bi da povedete računa o tome koje biljke su mu na dohvat ruke jer neke od njih mogu da budu opasne.

Pedijatar dr Artem Kabanov je za deti.mail.ru je otkrio koje biljke bi mogle da budu opasne, obratite pažnju.

Difenbahija izgleda prelepo, ali njen sok je otrovan. Ukoliko dođe u kontakt sa kožom, može da izazove dermatitis, a na mukoznim membranama osećaj pečenja, utrnulost, otok, što može da dovede i do gušenja.

Simptomi usled kontakta kože sa filodendronom su isti kao i sa difenbahijom. Dr Kabanov savetuje da ako već želite da imate ovu biljku, držite je negde na visini izvan dohvata ruke mališana.

Šareni listovi biljke kaladijum izgledaju predivno, zbog čega je često ima kako u dvorištima, tako i u domovima. Međutim, njeni listovi sadrže sok koji, ukoliko dete proguta, može da izazove osećaj pečenja, otoke, i usled toga, potencijalno gušenje.

Sanseverija, koja je još poznata kao svekrvin jezik, u svojim sokovima takođe sadrži opasne supstance, saponine, koji ako bi se progutali u većim količinama mogu da izazovu vrtoglavicu i povraćanje. Iako najčešće reakciju izazivaju samo ako se unesu u digestivni trakt, ponekad se reakcija može javiti i usled kontakta s kožom.

Ako imate malo dete u kući, koje je u uzrastu da voli sve da stavlja u usta, najbolje je da spatifilum podignete negde gde ne može da ga dohvati. Naime, ova biljka sadrži kristale kalcijum oksalata koji mogu da budu opasni ako dospeju u organizam mališana.

Bršljan je biljka koju ljudi najčešće drže u saksijama okačenim visoko, kako bi biljka padala na dole. Ali, pazite da dete ne može da dohvati taj donji deo koji visi jer i lišće i sok bršljana sadrže dosta toksičnih supstanci koje, ako ih dete proguta, mogu da dovedu do peckanja u ustima i grlu, grčeva, osipa, temperature. Takođe, kod osetljivih osoba može da se javi i reakcija na koži.

Oleander izgleda prelepo, nežno i krhko, ali ova biljka zapravo može da dovede do aritmije, pa čak i srčanog zastoja ukoliko bi se progutao list. Simptomi koji se javljaju usled gutanja soka ove biljke su jaki grčevi u stomaku, mučnina, povraćanje, poremećaj u radu srca, problemi sa nervnim sistemom. Deca su posebno osetljiva na otrove ove biljke, pa je najbolje da je potpuno sklonite iz kuće ukoliko je imate.

Singonijum je biljka koja ima listove srcastog oblika, a pored lepog izgleda, popularna je i zato što se lako održava. Međutim, listovi sadrže kristale kalcijum-oksalata, koji se širi i sa listova koje biljka odbaci, pa je najbolje da je sklonite iz kuće.

Potos je vrsta lozice koja se lako održava i zato se može videti u mnogim domovima, ali je toksična i treba paziti da je malene ručice ne dohvate.

Imajte na umu da gotovo sve sobne biljke mogu na neki način da bude opasne za dete, čak i ako nisu otrovne. Treba voditi računa da mališan ne stavi list ili cvet u usta jer postoji rizik od gušenja, a ukoliko imate neke veće saksije koje stoje na podu, treba paziti i da ih dete ne prevrne i tako se povredi.

BONUS VIDEO:

Sobne biljke koje cvetaju TikTok/emlilivingherbestlife

(Yumama/N. Z.)