Pelene su jedna od osnovnih stvari koje vam trebaju u kući kada imate bebu. Danas ih postoji toliko da se verovatno pitate kako da izaberete one koje su najbolje za vašu bebu.

Da bismo vam olakšali dilemu, izdvajamo kriterijume koji mogu da vam pomognu da donesete pravu odluku.

1. Koliko dobro upijaju

Svrha pelena je da upiju ono što beba izbaci, zato je moć upijanja najvažnija stavka na koju treba da obratite pažnju. Sasvim sigurno ne želite da presvlačite svu odeću sa bebe kad god se upiški, zato se raspitajte koje pelene najbolje upijaju.

2. Od kog materijala su napravljene

Gledajte da pelene koje stavljate bebi budu od što prirodnijih materijala jer će svakodnevno i po ceo dan biti u kontaktu sa kožom vašeg mališana. Koža beba je veoma nežna, zato su grubi materijali poslednje što želite. Takođe, prirodni materijali pelena će smanjiti i šansu za pojavu osipa.

3. Koliko su pelene rastegljive

Dobro pogledajte kako bebi stoje pelene, da li se prave nabori ili možda deluje kao da joj je neudobno. Ako joj ne prijaju, odaberite one rastegljivije koje će se bolje prilagođavati bebinom telu i pokretima.

4. Obratite pažnju na veličinu

Nemojte da nakupujete previše pelena u istoj veličini, barem na početku. Bebe brzo rastu, što znači da ćete morati da menjate i veličinu pelena u skladu sa rastom bebe. Mnogi roditelji prerano pređu na veću veličinu pelena, što je greška jer iz prevelikih pelena mokraća može da iscuri jednako lako ako i iz onih koje su bebi male. Tek kada bebi pelena postane preuska, odaberite veću veličinu.

BONUS VIDEO:

Mama napravila pelene za bebu TikTok/tyydollaaa

(Yumama/N. Z.)