Deci je često izazov da uzmu baš ono što ne smeju ili što je opasno za njihovo zdravlje. Iako se svaki roditelj trudi da kućne hemikalije sklone na sigurno mesto, deca često nađu način da dođu do njih, a dovoljan je samo trenutak ne pažnje koji može biti jako opasan za njihovo zdravlje.

Ako ste sigurni da ste sve toksične kućne proizvode sklonili, pogledajte da li se na tom spisku nalaze ovi koji su deci posebno primamljivi jer liče na slatkiše.

Naime, velike korporacije sve češće sredstva za čišćenje i druge kućne proizvode pakuju u šarene, jarke boje i atraktivnu ambalažu koja često podseća na onu za slatkiše. Tome svedoči i tragični slučaj američkog četvorogodišnjaka koji je preminuo nakon što se otrovao sredstvom za uklanjanje rđe čija ambalaža podseća na onu za čokoladni sirup.

Ovo je lista kućnih proizvoda koji nalikuju slatkišima i mogu da budu jako opasna za decu:

Paketići deterdženta za veš

Prvi su već spomenuti paketići deterdženta za veš koji izgledaju kao obojeni pepermint, a često sadrže i deterdžent i posebne sastojke za uklanjanje mrlja, sve u jednoj kapsuli koja se otapa u vodi. Njihovo gutanje opasnije je od gutanja običnog deterdženta u prahu jer sadrže dozu jednaku čitavoj šoljici deterdženta. Deca se verovatno neće otrovati ako samo probaju ili poližu paketić, ali ako progutaju ceo, mogu se ozbiljno otrovati.

Paketići deterdženta za suđe

Drugi proizvod su paketići deterdženta za suđe koji izgledaju kao gumene bombone. I oni mogu izazvati oticanje grla, jaku grlobolju i bol u stomaku, nizak krvni pritisak, povraćanje, gubitak vida i teškoće s disanjem. Nedugo nakon što su ovi proizvodi došli na tržište, najmanje 11 dece završilo je na aparatima za disanje zbog trovanja.

dete i hemikalije.jpg
Shutterstock Dete i opasnosti u kući

Osveživači vazduha

Ovaj proizvod izgleda kao sok, a njegovo gutanje takođe može izazvati grlobolju, teškoće s disanjem, povraćanje, mučninu, napade i nesvesticu. Mnogi osveživači, bilo da su u vidu aerosola, tečnosti ili se uključuju u struju, osvežavaju vazduh, ali mogu izazvati trovanje ako se futrola razbije ili ako deca progutaju tečnost.

Tablete za čišćenje WC šolje

Ovaj proizvod izgleda kao zamotana bombona, a njegovo gutanje može izazvati grlobolju i bol u stomaku, povraćanje, ali i gubitak vida, napade i komu. Naime, tablete za WC šolju sadrže alkohol, deterdžent i fenol.PhotoDescription

Univerzalna sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje mogu se naći u svakom domaćinstvu, a izgledaju kao popularna bezalkoholna pića. Jedno su od najčešćih otrova, posebno za decu, a njihovo konzumiranje može prouzrokovati mučninu, povraćanje, grlobolju i dijareju. Jedan gutljaj sredstva verovatno će prouzrokovati samo grlobolju i mučninu, ali veća količina imaće ozbiljnije posledice po zdravlje.

Magneti

Magneti koji se prodaju za ublažavanje stresa takođe mogu nalikovati žvakaćim gumama i privući malu decu, posebno ako su sjajni i šareni. Proguta li dete više od jednog magneta ili magnet i komadić metala, oni se mogu zalepiti jedan za drugi u stomaku i zarobiti tkivo koje se nađe između njih i prekinuti krvotok na tom mestu i uzrokovati unutrašnje povrede.

magneti.jpg
Shutterstock Magneti

Lampice sa svećama

Sveće se možda čine opasnije zbog zapaljivosti nego toksičnosti, ali kada dolaze u lampicama napunjenim uljem, mogu izgledati kao aromatično piće. Budući da su i prijatnog mirisa i jarkih boja, ovakve lampice s uljem takođe mogu biti privlačne deci. Ako ih deca progutaju, verovatno se neće otrovati. Ali ako slučajno udahnu ulje, na primer, ako se zakašlju ili uzdahnu nakon što popiju ulje, ono može uzrokovati teškoće s disanjem, pa i upalu pluća.

(Yumama)