U zavisnosti od soja, meningitis može biti ozbiljno oboljenje, opasno po život, može pogoditi mlađu i stariju decu u bilo koga bilo kog uzrasta u bilo koje vreme. Važno je da roditelji budu svesni simptoma i da se odmah obrate lekaru ako sumnjaju da njihovo dete ima meningitis.

Meningitis je zapaljenje membrana koje okružuju i štite mozak i kičmenu moždinu. Može se preneti sa osobe na osobu kapljično iz nosa ili usta kašljanjem, kijanjem ili ljubljenjem. Bebe i deca do pet godina su najrizičnija starosna grupa za dobijanje meningitisa, dok su deca od 16 do 24 godine druga najrizičnija starosna grupa. Ovaj rizik raste kod osba starijih od 65 godina. Bebe i mala deca su posebno podložni meningitisu jer se ne mogu lako boriti protiv infekcije, pošto je njihov imuni sistem još uvek nerazvijen.

Veoma je bitno znati koji su znakovi i simptomi meningitisa, naročito tokom zimskih meseci, jer u ovo doba godine broj slučajeva dostiže vrhunac. Postoji povećan rizik od meningitisa tokom zime jer deca provode mnogo više vremena u zatvorenom prostoru i klice se lakše šire. Takođe u ovo doba prehlade i virusi slabe imuni sistem, čineći decu podložnijim oboljevanju. Mnogi različiti mirkoorganizmi mogu izazvati meningitis, ali najčešći su virusi i bakterije.

Virusni meningitis može dovesti do težih oblika bolesti, ali je retko opasan po život. Većina se potpuno oporavlja, ali posledice mogu ostati dugo, najčešće su to glavobolja, umor i gubitak pamćenja.

Bakterijski meningitis je opasan po život, pa je hitna medicinska pomoć od vitalnog značaja. Klice koje izazivaju bakterijski meningitis takođe mogu izazvati septikemiju (trovanje krvi), što je potencijalno fatalna bolest. Većina pacijenata se dobro oporavlja od bakterijskog meningitisa, ali mnogi ostaju sa dugotrajnim i iscrpljujućim posledicama.

Znaci i simptomi meningitisa
Pravovremena reakcija i brzo lečenje može spasiti živote i sprečiti dugotrajni invaliditet. Kao što je gore navedeno, simptomi mogu uključivati osip, ali ne uvek, a rani simptomi uključuju: glavobolju, groznicu, povraćanje, bol u mišićima, dijareju, grčeve u stomaku, groznicu sa hladnim rukama i nogama. Za meningitis su specifični i ukočen vrat, netrpeljivost jakog svetla, pospanost, konfuzija, razdražljivost, osip koji ne bledi pod pritiskom.

Kod beba, simptomi takođe mogu uključivati nervozu, izbegavanje dodira, odbijanje hrane, jak plač, stenjanje, ubrzano disanje ili gunđanje, izbočena fontanela, konvulzije.

Kod ovih simptoma ne treba da čekat da se pojavi osip. Simptomi bakterijskog meningitisa mogu se pojaviti bilo kojim redosledom ili se neki uopšte ne moraju pojaviti, potražite lekarsku pomoć na vreme. Ako osip pod pritiskom ne bledi, a dete ima groznicu, potražite hitnu medicinsku pomoć.

BONUS VIDEO

"VIRUS ZAPADNOG NILA ĆE SE ŠIRITI, BOLEST SE JAVLJA BEZ SIMPTOMA" Dr Milićević: Stariji i osobe s komorbiditetom su najugroženiji Kurir TV


Izvor: Yumama