Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poremećaj mišićnog tonusa kod bebe: Hipertonus, hipotonus i distoni sindrom

Šta su poremećaji mišićnog tonusa kod beba, kako se otkrivaju i šta raditi kada se dijagnostikuju, možete pročitati u tekstu koji sledi.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nakon rođenja, dok su još u porodilištu, bebama se radi veliki broj pregleda kojima se, između ostalog, ispituje i tonus mišića.

Beba se posmatra kada leži na leđima i potrbuške, pri čemu se procenjuje njen izraz lica, položaj, spontana aktivnost i plač. Zatim lekar uzima golo novorođenče u ruke i izvodi niz pokreta, ispitujući na taj način tonus mišića (otpor pri pasivnim pokretima) i refleksnu aktivnost.

U nekim slučajevima sila kojom se mišić odupire istezanju može biti promenjen, odnosno mišićni tonus poremećen. Hipertonus, hipotonus i distoni sindrom su poremećaji koji se najčešće dijagnostikuju novorođenim bebama.

Hipertonus

Ako dete izgleda preterano kruto i čvrsto, ima stisnute šačice i nakon trećeg meseca života ili vrlo rano (pre trećeg meseca) može samostalno držati glavicu tada govorimo o povišenom mišićnom tonusu ili hipertonusu.

Povezane vesti

Hipotonus

Za razliku od hipertonusa kod sniženog mišićnog tonusa ili hipotonusa dete je preterano mlitavo i opušteno i može izgleda mlohavo i "mekano". 

Povezane vesti

Distoni sindrom

Ukoliko se kod deteta javljaju simptomi i hipertonusa i hipotonusa tada govorimo o distonom sindromu. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica