Teško je ne zapitati se kako se vaša beba oseća i šta doživljava dok je u vašem stomaku. Neke mame smatraju da njihove bebe prepoznaju određene pesme koje su svirale dok su bile u materici; druge ističu da njihove nerođene bebe reagovati na tatin glas. Ali šta je sa stvarima kao što su štucanje i kijanje?

Fizički, kada se smejete, vaša beba skače gore-dole na nekoj vrsti trambolina za matericu, piše Family Today. "Pretpostavljam da su zato dvorci sa sunđerima za skakanje tako popularni na rođendanskim zabavama." Ali, kako se ispostavilo, sreća i pozitivnost trudnicama daju mnogo više nego što mislite. Dr Kamil Hofman, istražujući prenatalno mentalno zdravlje, kaže da majke sa pozitivnijim stavom - manje anksioznosti, više radosti - imaju bebe sa nižim nivoom anksioznosti i povećanim nivoom sposobnosti da se nose sa stresom. U stvari, prekomerni prenatalni stres može čak da oblikuje temperament deteta kasnije u životu, a prema studiji o razvoju i psihopatologiji, deca bi mogla biti sklonija depresiji.

"Svi imamo stres u našim životima, ali otpornost i sposobnost da se nosimo sa stresom se poboljšavaju kada je mamino raspoloženje bolje tokom tih ključnih devet meseci", objašnjava Hofman. Jedan od načina da se izmeri kako se nosite sa stresom je varijabilnost otkucaja srca.

Kada ste pod stresom, objašnjava Hofman, vaš otkucaj srca je brz i stabilan. Ali kada se smirite, otkucaji vašeg srca su fleksibilniji ili varijabilniji. Hofmanova grupa koristi biofeedback uređaj za varijabilnost otkucaja srca za mame i bebe, a tokom ultrazvuka, nalazi su fascinantni: kada mama gleda svoju bebu na ekranu, varijabilnost otkucaja srca se poboljšava. Drugim rečima, kada je mama mirna i zadovoljna, beba to odmah oseća i to deluje na njeno stanje. "Ta promena se odmah odrazila na njenu aktivnost autonomnog nervnog sistema", kaže Hofman. Pošto je majčin nervni sistem tako blisko povezan sa bebinim, njena sreća je dobra vest za oboje.

Kada ste trudni i čitate o tome kako je stres užasan za vašu bebu, skoro uvek imate mini napad panike - a stres zbog osećaja stresa je začarani, beskorisni krug. Zato postoji nekoliko besplatnih aplikacija za ublažavanje stresa koje su dostupne trudnicama, tehnike koje vam mogu pomoći da razbistrite glavu i smirite disanje. Pored toga, tu su i razne vežbe za opuštanje, jer nežne vežbe istezanja i disanja mogu da vas oslobode osećaj stresa. Takođe, možete staviti fotografiju UZV-a svoje bebe u novčanik ili je zalepiti na frižider. Tako će vam se uvek kada vidite svoju bebu osmeh pojaviti na licu.

(Miss7MAMA/Yumama)

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija