Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REDOVNE KONTROLE KOJE TREBA DA OBAVITE U PRVOJ GODINI KOD BEBA: Za neke znate, a jedna će vas iznenaditi

Bebu treba voditi na redovne kontrole u prvoj godini života, i to su većinom pregledi pedijatra, ali tu je i oftamolog, zatim audio kontrola, i mnogi ne znaju zašto je važna poseta stomatologu.

 beba i doktor_372633208.jpg Izvor: Shutterstock

Kada bebu iz porodilišta donesemo kući, naše dominantno osećanje je ljubav, ali je i te kako prisutan i strah. Jer, taj mali "izvor ljubavi" ne može ništa da nam kaže, a mi imamo bezbroj pitanja: "Da li je beba gladna? Da li je nešto boli? Zašto baš sada spava? Da li je dobro dojim? Da li je mokra?". Zbunjenost brzo prolazi, kao i period privikavanja, pa već posle nekoliko dana prepoznajemo zašto beba plače - da li je gladna, ili je "samo" muče grčevi.

Kada sve krene uobičajenim tokom, i mi se dobro snađemo u ulozi roditelja, onda je neophodno znati koje redovne kontrole u toku prve godine treba obaviti da bi se sačuvalo zdravlje bebe i obezbedio njen normalan rast i razvoj. Kod pedijatra bebu prvi put treba odneti na pregled kada napuni mesec dana (ako se radi o detetu rođenom sa normalnom telesnom težinom). Tada se meri telesna dužina, obim glave i telesna masa. Dobijene vrednosti se upoređuju sa vrednostima izmerenim na rođenju, pa se na osnovu toga procenjuje napredak deteta. Pedijatar će da ispita i detetove aktivnosti i reakcije, kako bi utvrdio da li se ono ponaša u skladu sa svojom uzrastom. Osim psihomotornog razvoja, prati se i neurološki status, ispituje se da li postoji urođeno iščašenje kuka, da li je pravilan položaj testisa (kod dečaka može da bude čest problem nespuštenih testisa, što se jednostavno rešava). Prilikom ovog pregleda se proverava veličina fontanele, zarastanje pupka i izgled kože. Pregledaju se oči, uši i usna šupljina, slušaju se detetova pluća i srce. Beba se tada upućuje na kontrolni pregled kukova i dobija drugu vakcinu. Pedijatri preporučuju češće preglede u doba dok dojite dete.
Sledeće preglede bi trebalo obaviti između drugog i trećeg meseca, potom četvrtog i petog, a sledeća dva između šestog i osmog, i na kraju prve godine... ili onda kada imate neku nedoumicu.

Neki od problema vezanih za vid mogu da se spreče samo ako se otkriju veoma rano. Inače, kod deteta se vid razvija od rođenja do treće godine. Ako u tom periodu postoji određena prepreka koja sprečava normalan razvoj vida, a koju može da otkrije samo oftalmolog, onda je propušten idealan period za rehabilitaciju. U Zapadnoj Evropi je obavezno da sva novorođena deca u određenom vremenskom periodu prođu kroz kompletan oftalmološki pregled. Kod nas se to, nažalost, samo delimično sprovodi. Već u prvim mesecima, a najkasnije do kraja prve godine života, neophodno je da se svako dete pregleda oftalmološki.

U nekim porodilištima se, odmah po rođenju, bebama radi ispitivanje sluha, takozvana OAE (otoakustička emisija). Međutim, broj tih porodilišta je veoma mali. U okviru zdravstvene zaštite dece, retko se daju smernice o razvoju sluha, govora i jezika, a još ređe se na vreme uočava zakašnjenje u govorno-jezičkom razvoju deteta. Roditelji bi stalno trebalo da prate reagovanje deteta na zvuke različite jačine. Ta detekcija je neophodna, ali ne i dovoljna. Tako da, ukoliko posumnjate da vaše dete ne čuje, obavezno se javite pedijatru i insistirajte da dete pregleda audiolog. Dinamika razvoja sluha, govora i jezika je individualna, ali je važno znati da je svaki nivo razvoja govora i jezika vezan za određeni uzrast. Ako se taj period propusti, teško se može nadoknaditi.

Stomatolozi kažu da je, teorijski, prvi pregled potrebno da se obavi šest meseci posle izrastanja prvog zubića. No, to nije uvek praktično izvodljivo, jer je teško bebu od devet meseci "naterati" da zine. Prva poseta stomatologu je jako važna, jer ćete dobiti važna uputstva kako bebi da održavate higijenu zubića i usne šupljine. Kod upotrebe flašice, karijes nastaje zbog produženog (najčešće noćnog) izlaganja mlečnih zuba hrani bogatoj ugljenim hidratima (voćnim sokovima, slatkim kašicama, mleku...). Međutim, kažu da karijes nastaje i kod dece koju majke predugo doje (danju i noću, čak do druge ili treće godine). Pravilna ishrana (bez slatkih međuobroka) je neophodna za rast i razvoj deteta, baš kao i pravilna higijena zuba, s kojom treba početi odmah po nicanju prvog mlečnog zuba. To je isključivo roditeljska, svakodnevna briga. Dete treba voditi kod stomatologa na redovne kontrole svakih šest meseci.

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:30
OVO SU MAMA I DŽIN BEBA OD 6,5 KG IZ GORNJEG MILANOVCA Pokušala da se porodi prirodno, pa ostala u ŠOKU: "Ovo je retkost!"
Izvor: Kurir televizia
Izvor: Kurir televizia


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica