Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"TORLAK" JE HITNO POVUKAO BSŽ VAKCINE ZA BEBE: Objašnjeno je i zbog čega, evo da li roditelji imaju razlog za brigu

Zbog odluke "Torlaka" da se hitno povuče BSŽ vakcine, Ministarstvo zdravlja je objasnilo da li će to uticati na dalju vakcinaciju tek rođenih beba.

 Vakcina, beba Izvor: Shutterstock

Javnost je zabrinula vest da se vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenja, hitno povlači iz upotrebe. Kao razlog se navodi sumnja u kvalitet i očekivani imunski odgovor koji „može biti nepotpun“.

Tim povodom Ministarstvo zdravlja objasnilo je zašto su vakcine koje proizvodi Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" povučene: 

"Vodeći brigu o bezbednosti i zdravlju stanovništva Republike Srbije, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek „BCG vakcina, liofilizovana“ usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju pomenutog leka, broj 2710822 sa teritorije cele Republike Srbije", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Naime, čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, Institut „Torlak“ je odmah preventivno reagovao i seriju iste povukao iz prometa."

 vakcina.jpg
Vakcina
Izvor: Shutterstock

Takođe u cilju održavanja kontinuiteta obavezne imunizacije pacijenata i elimininacije mogućnosti za nestašicom predmetnog leka, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ istovremeno je izvršio snabdevanje svih zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova odgovarajućom količinom BCG vakcine, naglasilo je Ministarstvo zdravlja.

BCG vakcina daje se na rođenju, odnosno pri otpustu iz porodilišta ili u toku prvog meseca života (ukoliko na rođenju nisu bili zadovoljeni zdravstveni preduslovi da dete primi vakcinu). Ona štiti od milijarne (raširene) tuberkuloze i tuberkuloznog meningitisa.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica