Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROĐENA JE SA OSMEHOM, A ISPOSTAVILO SE DA JE TO ZNAK NEIZLEČIVE BOLESTI: Mama je prva primetila da nešto nije u redu

Kao beba imala je osmeh na licu koji je svima bio sladak, ali se kasnije ispostavilo da je to bio prvi znak teškog oboljenja.

 Beba sa osmehom i bolest.jpg Izvor: Društvene mreže

Emi je od rođenja imala spokojno lice i nežan osmeh, sam pogled na nju izazivao bi najnežnije emocije. Ipak, koliko god da je osmeh bio simpatičan, roditelji su vremenom shvatili da nešto nije u redu sa zdravljem njihove ćerke.

Devojčica Emi je bila treće dete u porodici. Za njenu majku Vanesu, obe prethodne trudnoće su bile veoma teške, ali je zaista želela još dece. Stoga je sve tegobe nepokolebljivo podnosila. A kada se Emi rodila, Vanesa je odmah primetila da devojčica uopšte ne liči na njenu stariju sestru Šarlot. Pomislila je kako nešto nije u redu sa njenim licem.

Ne, nije bilo vidljivih deformiteta. Naprotiv, Emi se široko smešila na sva svoja mala usta, čak i kada je spavala, i to je izgledalo neverovatno slatko. Ali upravo je ovaj upečatljiv osmeh učinio da se Emina majka uplaši.

Pored toga, mali prsti devojčice bili su čudno uvijeni prema unutra. Majka koja je već imala dvoje dece znala je da to može biti simptom mnogih poremećaja i bila je iznenađena zašto lekari nisu obratili pažnju na to.

 beba sa osmehom.jpg Izvor: Društvene mreže

"Rečeno mi je da ne zavaravam sebe i ljude. Kao, sve moje sumnje su jednostavno smešne", priseća se Vanesa.

Osam dana nakon porođaja, majka i devojčica su otpuštene kući sa naznakom "apsolutno zdrave" u zdravstvenom kartonu deteta. Do tada se žena malo smirila i zaključila da je možda zaista bila previše sumnjičava, ali onda se niz izazova pokrenuo kada je reč o Eminom zdravlju.

Na pregledu kod kardiologa ispostavilo se da Emi ima šum na srcu. I ubrzo joj je dijagnostikovan Vilijamsov sindrom - genetski poremećaj koji uzrokuje mentalnu retardaciju kod dece. Kod takve dece vizuelno-figurativno mišljenje je u nedostatku, ali apstraktnog uopšte nema. Međutim, njihov govor je dobro razvijen, inteligencija nije toliko smanjena u poređenju sa običnom decom, oni su prijateljski raspoloženi, poverljivi i društveni.

 beba sa osmehom33.jpg Izvor: Društvene mreže

Mnoga deca sa ovom dijagnozom imaju odličan muzički sluh. Pored toga, bebe sa Vilijamsovim sindromom imaju prilično specifičan izgled - "vilenjačko lice": široko čelo, velika usta i mala šiljata brada, obrve koje su široko razmaknute i neobičan oblik nosa.

Vilijamsov sindrom je Emi takođe doneo probleme sa srcem. Morala je na operaciju, dva puta je devojčici srce stalo i ona je bukvalno vraćena u život.

"Emi je sada dobro, ali ne znam šta će se sledeće desiti", kaže Vanesa. Emi je zabavna, voli da sluša naše porodične razgovore. A onda ubacuje svoju primedbu od koje se svi smejemo. Ljudi misle da ako se smeje, onda je stalno srećna", nastavila je devojčicina majka. "Ali nije. Emi doživljava čitav spektar emocija prosečnog čoveka."

Devojčica ima teškoće sa učenjem, ne samo zbog razvojnih karakteristika, već i zbog slabih mišića. Emi je teško da sedi uspravno, teško joj ej da drži olovku. "Ali verujem da će sve biti u redu. Da Emi može da postigne šta god želi: da ide na koledž, nauči da vozi, zaljubi se i uda. Sanjam da će imati omiljenu stvar na koju će se ponositi. Biće pravih prijatelja. Želim da bude veoma srećna." - istakla je devjčicina mama.

 beba sa osmehom3.jpg Izvor: Društvene mreže

Izvor: Yumama

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:55
Kako se postavlja marama za nošenje bebe keywords: beba, nosiljka, marama
Izvor: Tik Tok/madisonandbabies
Izvor: Tik Tok/madisonandbabies

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica