Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJU OCENU JE VAŠA BEBA DOBILA NA POROĐAJU: Šta nam pokazuje Apgar test i zašto je važan?

Svaka beba po rođenju dobije ocenu od 0 do 10. Ovaj Apgar test je važan i odnosi se na neke ključne segmente detetovog razvoja. Pogledajte šta sve pokazuje.

 sta oznacava apgar test_609046586 Izvor: Shutterstock

Porođaj je veliko iskustvo i za mamu i za bebu. Za bebu posebno to je velika promena, jer mora proći određene zadatke da bi se mogla normalno razviti u spoljnom svetu. Prilikom porođaja napušta sigurno i toplo okruženje u kojem je bila zaštićena, pa se mora prilagoditi na novu okolinu. Po prvi put se susreće sa svetlom, sa drugačijom temperaturom i zvukovima, a počinje i samostalno da diše.

Možda vas zanima

Odmah po rođenju, svaka beba se procenjuje APGAR testom. A što on zapravo znači?

Apgar indeks meri pet osnovnih životnih znakova a to su: otkucaji srca, disanje, napetost mišića, refleksi i boja kože. Procena se radi u prvom i petom minutu nakon porođaja:

- Rezultati od 8 do 10 znače da je beba uopšteno u dobrom stanju.

- Rezultati od 4 do 7 znače da je stanje zadovoljavajuće, sa napomenom da je kod rezultata 4 potrebno bebi ponovo očistiti nos i usta i dati kiseonik.

- Rezultati u rasponu od 0 do 3 znače da je beba u lošem stanju i da su potrebne hitne mere.

Na temelju Apgar indeksa brzo i jednostavno se procenjuje stanje u kom je beba odmah nakon porođaja, što je bitno za dalji postupak sa bebom. Na temelju Apgar indeksa i ostalih pretraga, ukoliko su potrebne, može se pravovremeno početi s vežbama.

Normalan motorički razvoj je proces kojim beba uči da kontroliše svoje držanje. Bitno je naglasiti da su kod dece promene vidljive iz dana u dan kako na motoričkom, tako i na psihičkom i emocionalnom planu. Beba od samog rođenja pomoću pokreta komunicira sa svojom okolinom. Na taj način osvaja prostor oko sebe i izražava svoje potrebe. Kako bi se pokreti i držanje kod bebe pravilno razvili bitna je normalna napetost mišića i dobar nervni sistem.

Bitno je naglasiti da među decom postoje razlike u razvoju motorike, kako među zdravom decom tako i među onom sa odstupanjima. Bebe ispočetka koriste samo refleksne aktivnosti, kao što su sisanje i hvatanje. Vremenom te i slične refleksne aktivnosti prelaze u svrsishodne aktivnosti. Ukoliko se dete normalno razvija, nije ga potrebno učiti radnjama kao što su hvatanje, sedenje, stajanje ili ustajanje, jer dete to vremenom samostalno uči i savladava. S obzirom na to da među decom postoje razlike u savladavanju navedenih motoričkih aktivnosti, procenu je potrebno prepustiti stručnjacima.

Yumama/roditelji.hr

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Natasa

Skoro porodjena u Zrenjaninskom porodilistu, beba je bila kod mene sat vremena posle porodjaja. Babica je stavila na mene, ispod spavacice. Pokrili su nas odmah zbog nje, sa izjavom do 7h nema niko da preuzme bebu od patronaznih Sestara i pedijatra. Porodila sam se u 05:59h i mala je do 7:00 lezala na meni i tek onda su je odveli. Tako da moja beba nije pregledama u 1 i 5tom MINUTU posle porodjaja. A kad su je doveli posle kod mene rekli su vasa beba je dobila ocenu 9, nek je ona meni ziva i zdrava. Ali tako nesto je nedopustivo!!!

kiki

Taj test moze nesto da znaci, a moze i da ne znaci. moje dete je imalo ocenu 7, pa je bez ikakvih intervencija potpuno zdrava, ima 12 godina i nikada injkeciju nije dobila, niti isla kod lekara za bilo sta sem vakcina i redovnih kontrola.

Najnovije

Vesti

Porodica