Ako primetite zelenu stolicu kod vaše bebe, sigurno ćete se odmah zabrinuti da li je sve u redu sa njenim zdravljem. Kao što znamo, stolica beba može mnogo toga da pokaže pa nije ni čudo što roditelji od kako beba stigne kući svaki dan pričaju o sadržaju u peleni.

Međutim, šta znači zelena stolica? Nikom nije baš prijatno da je vidi, ali srećom, povremeno zelenkasta stolica je normalna. Ako vaša beba dovoljno jede i ako se zelena stolica ne pojavljuje pri svakoj promeni pelena, verovatno nema potrebe da idete kod pedijatra, ali hajde da vidimo kada je vreme da ipak konsultujete stručnjaka.

Kako se normalno menja boja stolice?

Prva stolica bebe je zelenkasto-crna i katranaste konzistencije. Zove se mekonijum, a sastoji se od svega što je vaša beba progutala u materici. Tokom narednih nekoliko dana počinje da poprima vojničko zelenu boju, a zatim postaje senf žuta (ako dojite) ili žutosmeđa (ako bebu hranite adaptiranim mlekom).

Želudačna žuč daje izmetu prepoznatljivu braonkastu boju, a kada se stolica brzo provuče kroz digestivni sistem, žuč se ne vari, što dovodi do zelenkaste nijanse.

Evo nekih mogućih uzroka zelene bebine stolice:

Neravnoteža prednjeg i zadnjeg mleka

Majčino mleko se menja tokom dojenja. Grudi prvo proizvode 'prednje mleko' sa niskim sadržajem masti i visokim sadržajem šećera, koje se postepeno pretvara u 'zadnje mleko' sa visokim sadržajem masti i kalorija.

Ako vaša beba kratko doji ili imate velike količine majčinog mleka, možda će dobiti više prednjeg mleka, što dovodi do gasova i zelene, penaste stolice.

Bolest

Ako zelena stolica izgleda kao dijareja ili sadrži sluz, nešto verovatno iritira vašu bebu. Ponekad beba dobije takvu reakciju ako je izložena stresnim situacijama ili ako je dobila neki stomačni virus.

Ako se to dogodi, samo održavajte redovan raspored hranjenja. Majčino mleko obezbeđuje antitela koja podstiču oporavak i pomoći će vašem detetu da ostane hidrirano.

Prehlada, dete, temperatura
Shutterstock Prehlađeno dete

Netolerancija na hranu

Prema stručnjacima, vodeći uzrok zelene stolice kod beba je netolerancija na hranu - bilo da je u pitanju nešto iz majčinog mleka ili adaptirana formula.

"Sastojak broj jedan na koji beba reaguje je kravlje mleko", kaže pedijatar Palmar i dodaje da i druge namirnice, pića ili lekovi mogu da izazovu reakciju. Ako vaša beba ima netoleranciju na neku hranu, može se dogoditi i to da razvije ekcem i da deluje razdražljivo nakon hranjenja.

Zelena hrana

Bebe koje se hrane majčinim mlekom mogu da imaju zelenu stolicu ako je majka jela lisnato povrće ili namirnice zelene boje. Kada vaše dete počne da jede čvrstu hranu, zelene namirnice (poput graška ili spanaća) takođe mogu da oboje njegovu stolicu.

Dodaci gvožđa

Ukoliko je mama pred porođaj koristila suplemente gvožđa ili ih je beba dobijala nakon rođenja, možete da očekujete da ćete u pelenama videti zelenu stolicu.

Nedovoljan unos mleka

Ako beba ne unosi dovoljno mleka, njena stolica može da postane zelena. Takođe, neće redovno prljati pelena (3-4 puta dnevno treba da kaki novorođenče), neće dobijati na težini i može da deluje pospano ili nervozno. Ako sumnjate da je ovo problem, odmah se posavetujte sa pedijatrom.

Dojenje
Shutterstock Mama doji bebu

Drugi uzroci zelene stolice kod beba

Novorođenčad koja se leče od žutice fototerapijom mogu da imaju zelenu stolicu. Izbijanje zuba takođe može da podstakne zelenu nijansu stolice jer bebe gutaju mnogo više pljuvačke u periodu izbijanja zuba. Neki roditelji su čak prijavljivali i zelenu stolicu kod beba nakon vakcinacije.

Kada treba dete da odvedem kod lekara ako ima zelenu stolicu?

Obično zelena stolica kod bebe ne zahteva poseban tretman, ali postoje situacije i kada bi ipak trebalo da odvedete dete kod lekara.

Odvedite dete kod pedijatra ukoliko primetite da uz zelenu stolicu pokazuje i znake bolesti kao što su groznica, letargija ili povraćanje. Takođe, ukoliko primetite da dete ima zelenu stolicu pomešanu sa dijarejom jer to dovodi vaše dete u opasnost od dehidratacije. Znaci dehidratacije uključuju smanjen broj mokrih pelena, razdražljivost, nedostatak suza, suva usta i usne, upale oči i upalu fontanelu.

Lekara obavestite i ukoliko mislite da beba ne unosi dovoljno hrane tokom obroka.

(Yumama/Parents)