Većina budućih mama ima strah da li će moći da doji i zato se kao najčešće pitanje nameće kako da se podstakne mleko u grudima nakon porođaja. Dojenje je potpuno instinktivno, a vezu između majke i deteta je uredila priroda. Koliko god da vam nestvarno izgleda, kada se nakon porođaja drži beba u naručju kod mame prirodno dolazi do aktiviranja refleksa otpuštanja mleka. Beba će kada je stavite na grudi instinktivno jezikom potiskivati bradavicu ka nepcima i istiskivati mleko (reflex sisanja).

Navedeni takozvani primitivni refleksi nastali su još u prentalnom periodu, a beba ih je razvijala vežbanjem sisanja palca dok je bila u stomaku. Kada se tek rode nisu odmah gladne, jer imaju zalihe hranljivih sastojaka i glad osećaju tek nakon nekoliko dana. Otprilike je toliko vremena potrebno i da kod majke počne da nadolazi mleko.

Ipak, novorođena beba će u prvom satu po rođenju biti budna i dobro je da iskoristite ovo vreme za pokušaj podoja, ali ne treba previše time da se opterećujete. Ona će prvih 24 sata većinu vremena da spava, kada je tako pospana ne može da uhvati dojku. Pravo vreme za uspostavljanje dojenja kreće kada izađete iz porodilišta i dođete kod kuće. Dolazak patronažne sestre je od velikog značaja, prvih dana, kako bi se pokrenulo mleko i krenulo hranjenje bebe.

dojenje idealan vid ishrane_394795861
Shutterstock Dojenje bebe

Za Yumamu patronažna sestra Ivana Denić savetuje kako najlakše i najbrže da uspostavite laktaciju čim dođete iz porodilišta. Kada mama sa bebom stigne kod kuće može biti u različitim situacijama što se tiče pokretanja laktacije. Ovo su neka najosnovnija pravila:

  • hraniti bebu na zahtev, nikako ne "uobročavati" bebu, jer ona nije svaki put jednako glada. Beba će uzeti onoliko mleka koliko joj je i kada joj je potrebno.
  • beba mora da se redovno stavlja na grudi, podoji ne sme da se preskaču, jer u dojenju je važno da se dojka isprazni, da bi se novo mleko stvaralo. Čak i mame koje nemaju dovoljno mleka, makar imale i tri kapi najpre bebi treba da ponudi dojku, pa tek onda dohranu ukoliko pedijatar smatra da treba da se uvede.
  • ako želite da povećate laktaciju, nakon podoja potrebno je ostatak mleka izmazati, kako bi se naredni put stvorilo više, taman za toliko koliko ste dodatno ispraznili grudi.
  • zapamtite - dojenje funkcioniše "proizvodnja jednaka je potrošnji."
  • nikako nemojte preskakati podoje!

(Yumama/Ivana Denić)