Boja i konzistencija detetove stolice menja se tokom prvih nekoliko dana, nedelja, meseci i godina. Nećete moći ni da verujete kada ćete postati roditelji koji redovno pričaju o tome 'kako je beba kakila', i posle nekog vremena će vam to već delovati smešno. Međutim, to je normalno jer upravo njena stolica može da ukaže na zdravstvene probleme.

Normalna boja stolice može ići u rasponu od žute, braon i zelene, ali može se dogoditi i da primetite da beba ima bledu ili belu stolicu. Ovo može biti pomalo uznemirujuće za svakog roditelja jer sve što roditelji žele jeste da njihova beba bude zdrava. Ako primetite belu stolicu kod deteta, evo šta treba da znate o tome.

Koji su uzroci bele stolice kod beba?

Pošto je većina beba na tečnoj ili polučvrstoj ishrani, konzistencija stolice može da se razlikuje. Međutim, boja treba da bude u normalnom opsegu da biste bili sigurni u dobro zdravlje bebe. Bela stolica nikako nije dobar znak. Može postojati niz uzroka, ali evo nekoliko razloga zašto vaše dete može kakiti belo.

  • Lekovi ponekad mogu biti uzrok bele stolice. Neki antibiotici za infekciju ušiju mogu da dovedu do bele stolice. Lekovi koji se koriste za probleme sa refluksom kod beba, takođe mogu da dovedu do belih mrlja u bebinom izmetu.
  • Bela i crvena stolica mogu da budu znak zatvora.
  • Nedostatak gvožđa dovodi do bele stolice.
  • U ekstremnoj situaciji to može biti znak blokade jetre. Jetra proizvodi žuč koji pomaže u razgradnji masti u telu, a ako žuč ne može da se izluči iz jetre kroz normalnu funkciju tela, to može biti problem i može ostaviti ožiljak na ćelijama jetre. Opasno je jer može dovesti do ciroze koja zatim može da dovede do otkazivanja jetre.
Presvačenje, beba, pelene, dečak
Shutterstock Mama menja pelenu bebi

Simptomi koji mogu da prate belu stolicu kod beba i male dece

Bela stolica uvek zabrine roditelje, ali ako to primetite jednom ili dva puta, nije problem. Ali ako primetite bilo koji od sledećih simptoma, to je razlog za zabrinutost i morate se konsultovati sa pedijatrom:

Ovi simptomi u kombinaciji sa belom stolicom mogu da ukazuju na nešto ozbiljnije i mogu da zahtevaju medicinsku intervenciju. Važno je da se što pre obratite lekaru jer uz odgovarajuću terapiju i savete vašeg lekara, vaše dete će biti ponovo zdravo.

(Yumama)