Sluz u stolici bebe može da izazove zabrinutost kod roditelja, ali ne mora nužno da ukazuje na neki ozbiljniji zdravstveni problem. Stolica kod tek rođenih beba prirodno luči sluz kako bi pomogla stolici da efikasnije prolazi kroz creva, to se posebno dešava kod onih koje sisaju. Međutima, ponekada može da ipak ukaže na neki zdravstveni problem kao što je infekcija ili alergija. Kako zapravo najbolje možete da znate o čemu se radi.

Infekcija

Bakterijska ili virusna infekcija ( stomačni grip ) može iritirati creva i dovesti do upale. Rezultat je povećana sluz u stolici bebe. Međutim to nije jedini niti najvažniji simptom, temperatura, razdaržljivost, odbijanje hrane takođe prate ove vrste infekcija. Sa bakterijskom infekcijom, često postoji krv u stolici zajedno sa sluzom.

Alergija na hranu

Alergije na hranu mogu izazvati upalu. Upala izaziva pojačano lučenje sluzi, što dovodi do njenog pojačanog lučenja u bebinoj stolici. Ovi simptomi se obično javljaju u prva dva meseca života bebe. Znakovi da beba može imati alergiju na hranu uključuju:

  • odbijanje hrane i plač
  • povraćanje
  • krvava stolica
Beba, zubi, nervoza
Shutterstock Izbijanje zubića

Izbijanje zuba

Bebe koje izbijaju zube nisu samo nervozne – simptomi mogu uključivati sluz u stolici. Prisustvo viška pljuvačke i bol od nicanja zuba mogu iritirati creva, što dovodi do viška sluzi u stolici.

Cistična fibroza

Bebe sa cističnom fibrozom mogu imati povećane količine sluzi kao neželjeni efekat ovog stanja. Sluz ima tendenciju da bude neprijatnog mirisa i masnog izgleda. Dete takođe može imati slabo povećanje telesne težine i odložen rast u vezi sa cističnom fibrozom.

Stanje takođe uzrokuje stvaranje viška sluzi u organima, posebno u plućima, pankreasu, jetri i crevima.Pošto cistična fibroza može da ometa varenje deteta, lekar može preporučiti specifične enzime za lečenje. Ako je beba veoma slabo dobila na težini, ponekad se za ishranu koristi cev za hranjenje.

Uvlačenje creva

Uvlačenje creva je ozbiljno medicinsko stanje koje se može javiti kada creva bebe klize jedno u drugo, proces poznat kao "teleskopiranje". Ovo stanje zahteva hitnu medicinska pomoć jer se gubi protok krvi u crevima i stolica se blokira. Stolica bebe često podseća na tamnocrveni žele. Ostali simptomi uključuju:

  • bol u stomaku koji dolazi i odlazi
  • povraćanje
  • krv u stolici
  • letargija ili ekstremna pospanost

Sve dok se vaša beba ponaša normalno, nema razloga za brigu. Tek kada je sluz u stolici propraćena i drugim simptomima koji remete bebu onda treba otići kod pedijatra. Takođe se obratite lekaru ako vaša beba odbija tečnost ili pije minimalnu količinu tečnosti i počne da deluje dehidrirano. Znaci dehidracije uključuju plakanje bez suza ili malo mokrih pelena.

beba-pedijatar.jpg
Shutterstock Beba kod pedijatra

Lečenje sluzi u stolici bebe

Sve zavisi od uzroka. Na primer, lekar bi preporučio pomoćni tretman za bebu sa virusnom infekcijom stomaka. Ovo može uključivati tečnosti za sprečavanje dehidracije i lekove za smanjenje temperature. Ako su alergije osnovni uzrok, lekar može preporučiti eliminatornu dijetu za mamu ako doji. Primeri uključuju eliminisanje kravljeg mleka iz vaše ishrane.

Ako je beba hranjena adaptiranim mlekom, lekar može preporučiti da pređete na drugu vrstu adaptiranog mleka. Ako je uvlačenje creva osnovni uzrok sluzi u bebinoj stolici, lekar će verovatno preporučiti operaciju.

U većini slučajeva, sluz u stolici beba nije razlog za zabrinutost. To može biti normalan nusproizvod varenja, posebno s obzirom na brzo varenje koje bebe obično imaju. Roditelji će verovatno primetiti da beba jednog dana ima sluz u stolici, a drugog ne. Simptomi će verovatno nestati kako beba bude starija i kada se uvede čvrsta hrana. U ovom trenutku, stolica počinje da se formira.

(Yumama)