Održavanje higijene nosa kod deteta od ključnog je značaja za njihovo zdravlje, posebno u periodu virusa i bakterija. Zapušen nos je gotovo pa svakodnevnica brojnih porodica, posebno onih čija deca pohađaju jaslice ili vrtić, a u ovom periodu često im se uključuju i inhalacije. Međutim, roditelji nesvesno prave jednu grešku zbog koje upadaju u začarani krug prehlada.

Kod ispiranja nosa, ali i kod inhalacija potreban vam je fiziološki rastvor koji svaka kuća sa decom ima. Gotovo uvek imate bocu ovog rastvora u koji je ubodena igla i špric pomoću kojih se tečnost izvlači.

Velika greška koju roditelji često prave je ta što istim špricem izvlače fiziološki rastvor za ispiranje nosa i za inhalaciju. Razlog je taj što koliko god da operete špric nakon ispiranja nosića, mikroorganizmi koji se nalaze u nosu preći će na vrh šprica i ponovnim vraćanjem u bocu sa fiziološkim rastvorom, kontaminiraće njen sadržaj.

Ako isti fiziološki rastvor koristite i za inhalacije, budući da je već kontaminiran, ne činite svom detetu ništa dobro, nego zapravo stvarate začarani krug i produžavate trajanje bolesti.

Čišćenje, nos, beba, ispiranje
Shutterstock Čišćenje nosa kod bebe

Najbolja opcija je da imate dve odvojene manje boce fiziološkog rastvora kako biste jednu koristili za inhalacije, a jednu za ispiranje nosića.

(Yumama)