Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOJA BEBA ČESTO BLJUCKA, DA LI TREBA DA BRINEM? Postoji 5 razloga zašto im se vraća hrana, a evo kad je vreme za lekara

Kada je bljuckanje kod beba simptom zdravstvenog problema, a kada "normalna" pojava?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Obično kada se beba prejede ona izbaci višek hrane, pa kažemo da bljucka. Mada ono nije uvek pravilo i ne važi za sve mališane.

Najčešći scenario jeste da kada unese previše hrane, a posle toga se igra i na neki način je fizički aktivna, beba prvo podrigne, a često i bljucne. Ovo stanje se medicinski naziva regurgitacijom ili refluksom. Ispljuvak je u tečnom stanju i može da izgleda kao i samo mleko u prahu ili mleko kojim se hrani beba.

Možda će vas zanimati

Bljuckanje je karakteristično za prve mesece života, i najčešće u periodu dok beba jede tečnu hranu, odnosno od nekog četvrtog do šestog meseca života, pre nego što počne da se uvodi čvrsta hrana. Razlog je sasvm logičan, čvrstoj hrani je, za razliku od tečne, mnogo teže da se vraća iz želuca u jednjak, a potom i u usta. Ipak, postoje i bebe kod kojih se regurgitacija nastavlja i kasnije, ali u nešto manjoj meri.

Stručnjaci napominju da glavni razlog za ovu pojavu je nedovoljno razvijen sistem organa za varenje, tačnije mišić koji spaja želudac i jednjak. Mišić se ne “zatvara” dobro, pa se tako hrana “vraća” u usnu duplju.

Mogući uzroci refluksa i regurgitacije

Kada bebe gutaju, njihovi želuci se nadimaju od vazduha, što dovodi do stvaranja bolnih gasova:

  1. Bebe uglavnom leže.
  2. Njihova ishrana sadrži uglavnom tečnosti.
  3. Jednjak beba je kratak.
  4. Njihov sistem za varenje se još uvek razvija.
  5. Preterana količina mleka ili hrane u jednom hranjenju može izazvati probleme

Kada je bljuckanje razlog za brigu?

Ako beba bljucka dva ili više puta dnevno, tri ili više nedelja, a nema drugih simptoma poput nagona za povraćanje, povraćanja, gubitka težine ili problema sa hranjenjem, onda je najverovatnije problem regurgitacija. U drugim slučajevima najbolje je potražiri lekarsku pomoć. Naravno, svako dete je posebno tako da svakom slučaju treba i postupati posebno, kažu pedijatri.

Izvor: Yumama

Pročitajte još

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica