Jedno od čestih nedoumica roditelja je da li bebin veš mogu da peru sa odećom ostalih ukućana. Ne postoji jedinstven stav stručnjaka, međutim većina njih savetuje da ukoliko to činite obavezno se pridržavate određenih pravila. Bebina koža, ali i imunitet su jako osetljivi posebno prvih meseci i to je glavni razlog zašto je ipak sigurnije da bebinu odeću perete zasebno, međutim to nije nimalo ekonomično, ako se uzme u obzire da je ona jako mala.

Ukoliko se ipak odlučite da napunite mašinu i svojom odećom, neka to bude isključivo onaj veš koji se pere na visokoj temperaturi odnosno 90 stepeni. Jednio na taj način mogu da se ubiju sve bakterije i gljivice. Druga bitna stvar jeste da prašak za veš prilagodite osetljivoj bebinoj koži. Ukoliko perete zajedno garderobu onda koristite prašak koji je namenjen za bebe. Izbegavajte u tom slučaju da koristite omokšivač ili ako ga ipak stavite obavezno isperite veš dva puta.

Ipak birajte koju vrstu stavri stavljate zajedno sa bebinom garderobicom, nemojte ubacivati kuhinjske krpe ili jako zaprljanu odeću, preporuka je da se i donji veš pere ipak odvojeno, zato što neke grljivice i bakterije mogu da budu otporne i na visoke temperature.

omekšivač.jpg
Shutterstock 

(Yumama)