Priprema garderobe za bebu zaista je čaroban period. Nećete moći da verujete koliko su stvari za novorođenče male, gledaćete ih sa radošću i jedva čekati da svoju bebu obučete u njih. Međutim, veoma je važno da znate kako treba da ih pripremite, ali i kako da održavate higijenu bebine garderobe.

Ono što treba da imate na umu jeste da odeća i sva pamučna oprema poput tetra pelena, portikli, trakica za kosu i slično, obavezno treba da operete pre nego što upotrebite. Nova odeća se tretira raznim hemikalijama protiv gljivica i mikroba, i zbog toga je bitno da se opere kako bi se sva ta sredstva skinula sa nje. 

Bebinu odeću uvek treba prati odvojeno od garderobe odraslih, a važno je da znate i koju temperaturu vode da koristite.

Obojena bebina odeća se pere na 40 stepeni, bela garderoba na 60 stepeni, dok se pamučne pelene, peškiri, posteljina i sve što dolazi u direktan kontakt sa bebinom kožom, pere na najvišoj temperaturi (90 stepeni).

Beba, odeća, mama, pranje
Shutterstock Trudnica priprema odeću za bebu

Bebina koža je vrlo osetljiva i lako može da reaguje i na deterdžent, pa je bitno i da na njega dobro obratite pažnju. Nakon pranja uvek bar jednom uključite opciju dodatnog ispiranja, a kada je reč o prašku za veš, najbolje je da bude tečan.

Prilikom odabira deterdženta i omekšivača vodite računa da bude veoma blag, da je nežnog mirisa, da je biorazgradiv i da sadrži aditive prirodnog porekla. Obratite pažnju i da na pakovanju piše da je dermatogološki testiran na osetljivoj koži, da ima oznaka 0+, što znači da može da se koristi od najranijeg uzrasta.

(Yumama)