Roditelji su često zbunjeni kada je šetnja bebe po hladnom vremenu u pitanju. Svi znamo koliko je važno da se dete izvodi napolje svakodnevno, ali kako da znamo da li je bebi koja je suviše mala da bi se izjasnila, hladno?

Regulacija temperature kod novorođenčeta još nije potpuno razvijena, oni se lako pregrevaju ali i jednako brzo hlade. Ponekad je teško razumeti da li joj je hladno ili ne. Možda ćete primetiti da su joj ruke i noge hladne i odmah pomisliti da treba da je utoplite, ali to nije presudan znak.

Evo kako možete da znate da je bebi hladno:

Anksioznost

Ako dete počne da se baca i okreće, plače i jasno pokazuje da mu je neprijatno, trebalo bi da proverite zašto se tako dešava. Ako ste sigurni da ima čistu pelenu, da je sito, onda je velika verovatnoća da mu je hladno.

Hladan vrat i leđa

Ne treba zaključivati da li je bebi hladno na osnovu toga što ćete mu proveravati toplotu ruku i nogu, pa umesto toga proverite vrat i leđa. Ako su hladni, onda ih treba dodatno pokriti ili završiti šetnju i vratiti se kući.

Beba, zima, jakna, šetnja
Shutterstock Nasmejana beba sa kapom

Štucanje

Opsesivno štucanje može da bude reakcija na udisanje hladnog vazduha. Naravno, može se javiti i posle obroka, ako je dete pohlepno pilo mleko ili sisalo i sa tim progutalo dosta vazduha, ali ako se štucanje produži i primetite da je detetovo telo hladno, to može da bude znak hipotermije.

'Mermerna' koža

Koža deteta kom je hladno menja boju: postaje bleda, dok mreža krvnih sudova postaje izražena, a nazolabijalni trougao (predeo oko očiju, usta i nosa) može da dobije plavičastu nijansu. Ako se ovaj simptom ponavlja, a nije povezan sa hladnoćom, trebalo bi da posetite pedijatra.

Beba, zima, jakna, šetnja
Shutterstock Zimska šetnja sa bebom

Drhtanje brade

Ovo može biti simptom da je detetu hladno, naravno, ako su isključeni svi neurološki problemi.

Pregrevanje bebe je takođe opasno

Ako je dete previše obučeno, ono će se pregrejati i počeće da se znoji, a kada je mokro, smrzavaće se mnogo brže. Takođe, pregrevanje je opasno jer se sinusi bebe isušuju i disanje se ubrzava, što može da dovede do mikropukotina u nosnoj sluzokoži.

Znojenjem beba brzo gubi tečnost iz tela, a sa njom i korisne soli. Zbog prekomernog znojenja može da dođe i do pelenskog osipa.

Uz jako pregrevanje moguće je da beba dobije i temperaturu, i to veoma brzo.

(Yumama)