Hladno vreme ne treba da bude prepreka da beba izađe u šetnju, samo je važno da pratite kada joj postaje neugodno i hladno isto tako i da li ste je možda previše utoplili. Dr Ivon Gustafson, stručnjak za roditeljstvo objasnila je kako ćete to najlakše i najsigurnije da prepoznate.

"Koliko je toplo ili hladno bebi ne ocenjujemo proveravajući jesu li hladne ruke ili noge kod bebe. Umesto toga, postavite prste ispod vrata bebe", istakla je Gustafson i dodala: "Ukoliko je vrat bebe topao i vlažan, to znači da je bebi prevruće. U suprotnom, ako je hladan, potrebno je dodatno utopliti bebu".

Nemojte preterivati

Iako ćete mnogo puta čuti zabrinuti komentar poput "Bebu treba utopliti, ručice su joj potpuno hladne!", nemojte odmah skakati da je još više obučete ili pokrijete.

Isto tako, ako je beba nekoliko puta kinula, to isto ne mora da znači da joj je hladno i da se prehladila, i drugi faktori utiču na to kao što su sunce ili svrab u nosiću. Isto važi i za štucanje, koje je vrlo česta pojava kod beba i u većini slučajeva nema veze sa osećajem hladnoće.

šetnja-beba-kolica-jesen.jpg
Shutterstock Šetnja bebe zimi

Prema savetima stručnjaka, bebu je potrebno obući jedan sloj više nego što oblačite sebe. Mnogi roditelji često prave grešku jer dete previše utople kada je napolju hladno vreme. Neki od upozoravajućih znakova da je vašoj bebici hladno tokom šetnje su crvene ručice uključujući drhtanje, bleda ili crvena stopala i plave usne.

Takođe se preporučuje izolacija kolica kako biste umanjili protok hladnoće do bebe. To možete uraditi tako što ćete ispod bebe postaviti komad stiropora.

Izlazak na hladan vazduh sa bebom ne treba da izbegavate. Čak i kada je beba prehlađena, hladan vazduh može joj pomoći u smanjenju otoka sluznice. Međutim, važno je da vodite računa da bebina odeća bude prilagođena vremenu jer bebe ne mogu da zadržavaju temperaturu kao odrasli.

(Yumama)