Rađanje bebe je čaroban trenutak koji rečima ne može da se objasni, a još veća čarolija su bebini prvi sati. Ova mala bića, koliko god da mislite da ništa ne znaju, imaju urođene instinkte koji se najbolje mogu primetiti u prvim satima.

Pogledajte šta sve novorođenče može da uradi u prva dva sata, a sigurno ćete se iznenaditi:

1. Odmah po rođenju - prvi plač

Zvuk koji označava početak novog života! Prvi plač novorođenčeta je obično glasan, a nije ni čudo obzirom da znamo da je to znak da je vazduh prvi put stigao u bebina pluća.

2. Prvi minut nakon rođenja - opuštanje

Nakon prvog plača, beba se brzo i smiruje i počinje period opuštanja. U ovom trenutku je veoma važno da beba bude u direktnom kontaktu sa majkom, koža na kožu. Na taj način se telesna temperatura, disanje i otkucaji srca bebe prilagođavaju majčinim.

3. 3 minuta nakon rođenja - aktivnost

Tri minuta nakon prvog udisaja, beba počinje da se upoznaje sa okolinom: pomera glavu i ramena, otvara oči, pomera usta. Najvažnja stvar za novorođenče u tom trenutku je kontakt očima. Čak i ako je u tom trenutku beba okrenuta na bok, okretaće glavu dok ne sretne oči svoje majke.

Beba, novorođenče, mama
Shutterstock Novorođenče i mama

4. 8 minuta nakon rođenja - refleks traženja

Osam minuta nakon rođenja pojavljuje se jedan od glavnih refleksa novorođenčeta - traženje. Ako dodirnite bebin obraz, on će okrenuti glavu prema iritantu i otvoriti usta.

5. Periodično - odmor

U bilo kojoj fazi bebinog upoznavanja sa svetom, potreban joj je odmor. Možda će zatvoriti oči i odmarati neko vreme, a zatim ponovo biti budna.

6. 35 minuta nakon rođenja - puzanje

Neverovatno, ali pola sata nakon rođenja, beba je dovoljno jaka da prepuzi majčin stomak i sama dođe do njenih grudi!

7. 45 minuta nakon rođenja - upoznavanje sa dojkom

Kada dođe do dojke, novorođenče počinje da je upoznaje: dodiruje bradavicu i miriše je. Na ovaj kontakt majčino telo reaguje snažnim oslobađanjem oksitocina, hormona ljubavi. U ovom trenutku se rađa osećaj nežnosti i naklonosti između majke i bebe. Pored toga, oksitocin podstiče kontrakcije materice i rađanje placente, kao i proizvodnju kolostruma u ženskim dojkama.

Dojenje
Shutterstock Položaj za dojenje koji rastereti kičmu

8. Oko 60 minuta nakon rođenja - sisanje

Hvatanje dojki po prvi put nije lak zadatak za novorođenče. Možda će mu trebati nekoliko pokušaja da konačno počne da sisa. Prve kapi kolostruma koje beba dobije su veoma važne - one napune bebina creva korisnim bakterijama, pripremajući njegov imuni sistem za susret sa spoljašnjim svetom.

9. Otprilike 2 sata nakon rođenja - spavanje

Pod uticajem umirujućeg dejstva oksitocina, mama i beba zaspe. Konačno, oboje mogu da se odmore nakon porođaja.

(Yumama)