Roditelji čije su bebe rođene između 16. septembra i 10. oktobra 2022. godine u GAK 'Narodni front' i koje su umesto BSŽ vakcine dobile fiziološki rastvor, zbog čega je nastala bura juče kada je Ministarka Danica Grujičić saopštila propust do kog je došlo, od danas mogu da zakažu termin za vakcinaciju beba.

Roditelji ne treba da brinu jer je optimalno vreme za dobijanje ove vakcine u prvih 12 meseci bebinog života, ali treba da pozovu brojeve telefona: 011 2068-205 i 011 2068-328, svakog radnog dana od 8 do 14 sati, i raspitaju se kada njihova beba može da dođe na vakcinaciju.

Deca iz Beograda vakcinu će primiti u GAK "Narodni front", a bebe iz unutrašnjosti u matičnim zdravstvenim ustanovama.

Ministarka Danica Grujičić objasnila je juče na vanrednoj konferenciji kako je došlo do ovog propusta:

"Zapravo primili su samo rastvor kojim se rastvara supstanca. U tom fiziološkom rastvoru nije bilo nikakvih materija, ali deca su bezbedna. Nije se zakasnilo sa vakcinacijom, budući da do 12. meseca može da se primi vakcina. Inspekcija je utvrdila da su institucije radile kako treba, to je vakcina koja se prima svugde u svetu. Torlak je proverio vakcine, ali zabuna je bila je u tome što su se u jednoj kutiji bili i rastvor i aktivna supstanca. Veliki je to propust, ali nijednog trenutka nije bio ugrožen život dece. Nema razloga da se stvara panika", rekla je ona, a doktor Saša Milićević se oglasio za portal Yumama i potvrdio da nema razloga za brigu.

dr Saša Milićević
Printskrin, Youtube/K1 Televizija Pedijatar Saša Milićević

"To je vakcina protiv tuberkuloze, a obzirom da je kod nas danas retka pojava tuberkuloze, nema potrebe za dizanjem panike. U mnogim zemljama širom Evrope se ova vakcina više i ne daje. Smatra se da bar polovina stanovništva u sebi nosi bakteriju koja izaziva tuberkulozu, a samo četvrtina njih nekada u životu oboli. Kod dece koja i obole klinička slika je blaga, ali za ove bebe nema straha jer će je svakako primiti na vreme. Naravno, ovo je propust do kog nije smelo da se dođe ali za decu ne predstavlja nikakvu opasnost", objasnio nam je dr Milićević.

(Yumama/RTS)