Taj čarobni trenutak kada prvi put ugledate vašu bebu pamtićete celog života, ali ono zbog čega će vas osvojiti je nešto posebno. Mnoge mame ističu kako bebe posebno mirišu, kako se osećaju smireno kada je drže u rukama, kako imaju mekanu kožu. Ovih 10 stvari možda će vas iznenaditi, ali istovremeno i oduševiti kod vaše tek rođene bebe i sigurni smo da jedva čekate da ih osetite.

  • Miris bebe - naučnici su dokazali da ovaj neodoljiv miris neverovatno utiče na majčine receptore i stvara posebnu vezu sa novorođenčetom. 
  • Puno spava - ali to nije obično spavanje, beba radi najsmešnije grimase na svetu i ispušta neobične zvukove, i to je baš slatko.
  •  Željna je toplih zagrljaja - bebice su nakon devet meseci u vašoj materici, navikle na toplinu i blizinu pa sada jednostavno čeznu za dodirom i maženjem. Uživajte sada jer kada počnu trčati, morat ćete ih uloviti za poljubac!
  • Vi ste sav njen svet - novorođenče prvih nedelja vidi samo na daljinu od 40 cm, i to je dovoljno da može zaljubljeno posmatrati majčino lice. Još ako joj pritom nešto nežno pričate ili pevušite, vi ste sav njen svet i ona se najsigurnije oseća kada je sa vama.
  • Slatka mala stopala - bebe valjda imaju tako sitna stopala da kad ih prvi put vidite, nećete verovati da su i vaša jednom bila tako mala. Bez brige, brzo će se razviti, bebica će početi puzati, stajati, hodati i trčati.
mama-beba -spavanje.jpg
Shutterstock Mama grli bebu

  •  Prepoznaju glas - Tek rođenoj bebi je majčin glas poznat još iz materice, a osećaj sluha u potpunosti je razvijeno u 23. nedelje trudnoće.
  • Mali, lagani smotuljak - Bebice se rode s prosečnom porođajnom težinom od 3 do 4 kg, dužinom od 50 do 55 cm, a opsegom glave oko 35 cm. I tako su lagane da ih stalno možete imati u rukama. Uživajte u tim slatkim trenucima jer brzo rastu!
  • Imaju tako mekanu kožu - Verovatno tako mekanu kožu još niste dotaknuli, a znate li zašto? Beba je čak do pet puta tanja od kože odraslih.
  • Prvi osmeh će vas očarati - Poslednja su istraživanja pokazala da se bebe smeše kao odgovor na vaš dodir koji im prija, kao što je milovanje po licu ili stomaku. Takođe, i kao odgovor na slatke ukuse i mirise.
  • Shvatićete samo jedno - beba je savršena!

Dakle, od glavice do petice vaša je beba savršena. Možda ima čupavu kosicu, možda je ćelava, krezuba je sigurno, ali njen je osmeh neodoljiv. I što bude više rasla, i njen karakter bude dolazio do izražaja, biće još šarmantnija i slađa. I vi ćete je voleti najviše na svetu. Zauvek. , reč je o uzajamnom odnosu, u kome vi odgajate nju, ali i ono odgaja vas.

(Yumama)