Vreli talas koji je poslednjih dana zahvatio Srbiju na brojne muke stavlja roditelje beba. Koliko je vrućina opasna za bebe? Da li ih treba izvoditi napolje? Da li treba da promene ishranu ili da im se doda neko piće? Pitanja su brojna, a Jelena Vasojević iz savetovališta 'Halo beba' odgovorila je za RTS na ključna pitanja.

Da li bebama treba davati više vode?

Svi treba da unosimo više tečnosti kada su velike vrućine. Zanimljivo je da majčino mleko tokom letnjih meseci ima drugačiji sastav nego tokom zime. Kao što se mi tokom leta hranimo lakše, tako i majčino mleko tokom leta bude bogatije vodom.

Teoretski nije potrebno non-stop detetu davati vodu, ali ako roditelj proceni da je u stanu gde beba boravi toplije, treba ponuditi vodu i bebama koje doje.Bebama koje su na mlečnim formulama obavezno je davati vodu. Nudite često deci vodu, čak i većoj deci kada sami počnu da je piju, jer se neće setiti sami.

Da li menjati ishranu?

Do godinu dana majčino mleko je nešto što je prioritet za bebu, jer je ono uvek dostupno, idealne je temperature i sastava. Roditelji koji bebe hrane mlečnom formulom treba da vode računa o pripremi tokom letnjih meseci, jer ona ne sme da stoji, posebno ne na temperaturi većoj od 25 stepeni. Maksimum stajanja mlečne formule je 20 do 30 minuta, ne duže od toga. Dakle, ne može se na putovanja nositi pripremljenja mlečna formula.

Kada je reč o kašicama, svakako je savet spremati ih samostalno od svežeg voća i povrća, ali je na putovanjima lakše i praktičnije nositi kupovne kašice. Takođe, treba često menjati vodu u flašicama, a preporuka je i da one budu staklene, a ne plastične. Kod dece starije od godinu dana ishrana treba da se prilagodi, u vrelim danima potrebna je lakša ishrana koja se lakše vari. Supice su dobar izbor, samo da nisu pretople, kao i dosta voća i povrća.

Dojenje, mama, beba
Shutterstock Mama doji bebu

Sme li se uključivati klima ako je beba u stanu?

Klima uređaja se ne treba plašiti. Klimu treba uključivati čak i kada je u stanu novorođenče, ali temperatura ne treba da bude niže postavljena od 24 stepena. Ne treba klima direktno da duva u bebu. Idealno bi bilo da se jedna prostorija rashladi, a da ta hladnoća cirkuliše kroz prostoriju u kojoj beba najviše boravi. Oni koji nemaju klima uređaje mogu da se posluže ventilatorima, ali ni on ne treba direktno da duva u dete. Treba zamračiti prostoriju, da beba ne bude na direktnom udaru sunca.

Treba li bebe izvoditi napolje?

Nemojte decu izvoditi napolje od 11 do 17 časova, pogotovu bebe mlađe od godinu dana. Pre izlaska napolje, roditelji treba da isključe klimu i otvore prozor da se dete prilagodi spoljašnjoj temperaturi.

Kada roditelji voze bebe u kolicima, posebno bebe mlađe od tri meseca, ne treba staviti pelenu preko kolica, jer se prekida dotok vazduha, a bebe se brže ugreju. Kišobrani i suncobrani na kolicima su preporučljivi, ali ne treba šetati decu da sunce bije direktno u njih. Bebama su stalno hladne ruke i noge i to nije merilo da im je toplo ili hladno, treba pipnuti obraze i čelo da se vidi da li im je prevruće.

Beba, kolica
Shutterstock Beba u kolicima

Kada je beba spremna za letovanje?

Prvih par meseci bebe se prilagođavaju uslovima života van stomaka i baš zbog toga prva tri meseca nije preporučljivo voditi bebu na putovanje. Od tri meseca do godinu dana bebe mogu na put, ali je za njih prijatniji odmor na planini ili reci, gde je mirnije u letnjem periodu. Bebama ne prijaju vrućine u najtoplijem delu dana, pa bi roditelji veći deo dana na moru provodili u zatvorenom prostoru. Deca starija od godinu dana mogu da idu na letovanje.

Koji su problemi sa kožom beba u letnjem periodu?

Dečija koža je tanja, koža glave je tanja i oni se brže pregreju nego odrasli, posebno bebe mlađe od godinu dana. Bebina koža je osetljivija i često se u letnjim mesecima javljaju osipi, posebno u pelenskoj regiji. Pored toga, javljaju se osipi na vratu i ispod pazuha.

Česte se i reakcije na hlor zbog kupanja u bazenu. Nije preporuka da se bebe kupaju u hlorisanoj i stajaćoj vodi. Dobra alternativa za rashlađivanje je neki manji bazen ili lavor u dvorištu ili na terasi.

(Yumama/RTS)