Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO PRAVILNO KORISTITI KLIMU AKO IMATE BEBU: Pridržavajte se sledećih pravila, jedno je posebno važno

Autor Sandra Krstanović

Evo kako najbezbednije koristiti klimu u prostoriji u kojoj boravi beba.

 klima uređaj i beba.jpg Izvor: Shutterstock

S obzirom na to da je njihov termoregulacioni sistem još uvek nedovoljno razvijen, one se lako pregrevaju, odnosno hlade, pa je zato veoma važno da roditelji preduzmu određene mere da se njihov mališan ne bi prehladio ili doživeo toplotni udar.

Možda će vas zanimati

Klima uređaj ne može da šteti vašem mališanu ako se na pravilan način koristi. Ovo su najvažnija pravila za upotrebu klime:

1. Dobra priprema

Pre nego što uključite klimu, dobro provetrite prostoriju u kojoj boravi beba. Nakon provetravanja, zatvorite prozore, ali vrata ostavite otvorena, da vazduh može da cirkuliše po celom stanu.

2. Kontrola temperature

Dok je dete budno i aktivno, temperatura u stanu ne bi trebalo da bude niža od 23 stepena. Opšte pravilo glasi da razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bi smela da bude veća od 10, odnosno 8 stepeni tokom perioda dok beba spava (obucite je u laganu odeću i prekrijte tankim peškirićem preko stomačića).

Ukoliko se ne budete pridržavali ovog pravila, izlažete dete opasnosti od temperaturnog šoka koji, kao što ste videli iz uvodne vesti, može biti čak i smrtonosan!

3. Oprez prilikom izlaska!

Ukoliko nameravate da izađete s bebom napolje, sat vremena pre izlaska isključite klima-uređaj da bi se telo vaše bebe postepeno naviklo na višu temperaturu. Isto to učinite i pre kupanja.

Ima roditelja koji su protivnici upotrebe klima-uređaja, ventilatora i ostalih aparata za rashlađivanje. Međutim, ma koliko argumenata oni pružili, ipak treba naglasiti da se beba ne oseća prijatno u pregrejanoj prostoriji. Štaviše, pregrevanje tela može dovesti do problema s disanjem i cirkulacijom krvi.

S druge strane, preterano rashlađivanje dovešće neminovno do prehlade ili neke druge respiratorne infekcije.

I ono što je najvažnije tokom korišćenja klime u vašem stanu obavezno otvorite bar jedan prozor, kako bi se vazduh iz prostorije mešao sa spoljašnjim!

Da bi vašem detetu bilo prijatno, rashladite prostoriju tako da temperatura u njoj bude prijatna (ponavljamo, ne niža od 23 stepena!) i dajte mu da pije dosta vode, jer je hidratacija najvažnija.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica