Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPREČITE PREGREVANJE ALI I OPEKOTINE: Stručnjaci otkrili da li je bezbedno pokrivati bebina kolica po sunčanom danu

Kruže razne priče, ali stručnjaci su dali svoj sud.

 Kolica, beba, toplo vreme, pokrivena Izvor: Shutterstock

U poslednje vreme se mnogo govori o opasnosti prekrivanja detetovih kolica tokom vrelih dana, ali da li su te priče zaista istinite?

Pokrivanje bebinih kolica ćebencetom tokom vrelog dana značajno će povećati temperaturu u kolicima, i to verovatno do nivoa koji može dovesti do pregrevanja vaše bebe.

Međutim, nepokrivanjem kolica vaše bebe rizikujete da se kolica zagreju na još većoj temperaturi, i može biti još opasnije. Ovo može dovesti do opekotina od sunca i oštećenja kože UV zracima.

Možda će vas zanimati

Dakle, ako vodite bebu u kolicima na visokim temperaturama, razumno je da se pobrinete da vaša kolica budu pokrivena, najbolje bi bilo ugrađen suncobran za kolica ili lagana, dobro propustljiva tkanina.

Ako se nađete na mestu gde nemate prostora da se sakrijete od sunca, lagani pokrivač od muslina je bolje rešenje nego da beba ne bude pokrivena, ili da joj samo malo spustite tendu da zaštiti glavicu.

 Pokrivena beba na suncu
Pokrivena beba na suncu
Izvor: Shutterstock

Ono što biste trebali takođe da znate, je da:

- Treba redovno da proveravate svoju bebu kako biste bili sigurni da nije previše vruće

- Kada ste u hladu, skinite pokrivač sa kolica

- Kolica koja stoje na suncu se zagrevaju više nego kolica u pokretu

 Pokrivena beba na suncu
Pokrivena beba na suncu
Izvor: Shutterstock

Šta kažu stručnjaci?

Beba se prirodno zagreva u mnogim situacijama. Na primer kada jedu oni stvaraju "dodatno zagrevanje" koje gube kroz disanje i hlađenje vazduhom. Ali pošto je njihova termoregulacija loša, lako se mogu pregrejati.

Ako je beba izložena direktnoj sunčevoj svetlosti tokom vrelog dana, njeno telo će se zagrejati više nego prirodno, pa postoji mnogo veći rizik od pregrevanja. Zbog toga je sigurna zaštita od sunca pravo rešenje.

Pokrivanje kolica bebe takođe će značiti da joj je protok vazduha smanjen, što otežava bebi da gubi toplotu. Tako da treba balansirati.

Bebu na suncu bi trebalo zaštititi ali na pravilan način. Najbolje je da kolica imaju veliku tendu koja ih može gotovo potpuno pokriti, a neće zaustaviti protok vazduha. Ako nema, rešenje je da pokrijete kolica kratkom laganom tkaninom od muslina kako biste izbegli opekotine, ali da što pre potražite hlad i skinete je.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica