Najčešće pitanje mnogih mama kada beba počne da jede čvrstu i kuvanu hranu -  može li se hrana čuvati u fružideru ili detetu uvek treba dati svež obrok.

Ovo je idealno vreme za spremanje zimnice za bebe. Veliki izbor mladih i domaćih svežih plodova prilika su da svojoj bebi koja još nema 6 meseci ili upravo puni napunite zamrzivač sezonskim namirnicama. Birajte kruške, jabuke, breskve, šljive, maline, kupine, borovnice. Veliki je izbor i povrća od tikvica, paradajza, graška,spanaća...

Pe nego što date bebi bilo koje voće i povrće jako je važno na koji način ga tretirate kako bi se izbegao unos nepotrebnih štetnih materija usled tretiranja.

Voće i povrće, koje ste odabrali za spremanje, dobro operite, ocedite, zatim narežite na sitne kockice, trakice ili komadiće, kako vam odgovara, zatim u vrećicama za smrzavanje stavite u zamrzivač. Napravite male paketiće kako bi bili prikladni za jedan do jedan i po obrok kako bi svaki dan imali sveže pripremljen obrok. Radi se o vrlo malom obroku, pogotovo na početku dohrane zato se vodite time. Kada dođe vreme za pripremu, obrok pripremite tako da odmrznuto voće i povrće dobro skuvate i dodate mu u početku žitarice, a kasnije sve ostalo što već želite ili ide po kalendaru.

Ako beba nije pojela sve u jednom obroku, slobodno stavite u staklenu posudu dobro zatvorite i čuvajte u frižideru najduže do idućeg dana. Pre posluživanja naravno ponovno prokuvajte i sami probajte čisto da vidite je li sve u redu.

Prema rečima nutricioniste Mirne Trumbetaš ako sveže pripremljen obrok stavimo u frižider i čuvamo jedan dan, u njemu se neće ništa značajno promeniti. Ovim putem vaše dete dobija kvalitetne i odabrane namirnice kojima, doduše, nedostaju termolabilni vitamin i minerali. Oni nestanu termičkom obradom, koja je nužna nakon što voće ili povrće izvadite iz zamrzivača, ali svakako još uvek ostaje dovoljno hranjivih stvari toliko potrebnih za rast i razvoj. Naravno spomenute termolabilne vitamine i minerale nadoknadit ćete nečim drugim u periodu davanja dohrane.

(Yumama/Miss7mama)