Deca su naročito osetljiva na gubitke telesne vode, pa je zaista važno da se podsetimo koliko je voda važna u toplim mesecima koje proživljavamo.

Dehidracija podrazumeva prekomeran gubitak telesne tečnosti, a najčešće se javlja usled infekcija (dijareja i povraćanje), preteranog znojenja ili premalog unosa tečnosti. Jedan od prvih znakova dehidracije je osećaj žeđi kao jasan signal tela za hitnu hidraciju.

Cilj pravilne hidracije je ne dozvoliti osećaj žeđi i tokom celog dana telu osiguravati dovoljan unos tečnosti.

Više je načina kojima se može odrediti individualni preporučeni dnevni unos tečnosti u odnosu na uzrast, telesnu masu, zdravstveno stanje, intenzitet fizičke aktivnosti, godišnje doba.

Nema boljeg regulatora količine tečnosti od samog deteta – ono najbolje zna koliko mu treba. Zdravo dete samo traži, i te zahteve valja ispuniti.

Naravno, u periodima letnjih vućina roditelji treba da što češće ponude detetu da pije. Ovo naročito važi za predškolsku decu, koja znaju da u igri zaborave na vodu.

Postoji samo jedina izuzetak kada detetu ne treba dati previše vodu. Ne treba preterivati sa vodom neposredno pre glavnih obroka.

Ako je dete žedno, neka se napije, pa sačekajte 15-30 minuta i dajte mu da jede. Naravno, ako planirate sveže voće za užinu, ne dajte detetu da se “nalije” pred užinu, jer će manje voća da pojede.

Dete, sok
Shutterstock dete pije sok

Smeta li hladna voda?

Ne govorimo o ledenoj vodi (takoreći iz friza), već o normalno ohlađenoj vodi iz frižidera koja može bez problema da se daje detetu. Ako imate dilemu, prvo vi probajte vodu – pa, ako je baš ledena, neka malo odstoji na sobnoj temperaturi.

Da li žedno dete treba piti sokove i gazirane napitke?

Prirodni, ceđeni sok bez dodatog šećera može da bude (povremena) zamena za voćnu užinu, ali ne i za vodu.

Postoji još jedna situacija kada je sok odličan izbor – neposredno posle završetka napornog treninga, ili utakmice. Tada dete treba da popije dosta soka (veća deca i litar soka u prvih sat-dva posle jakog napora). Tada je šećer (koga ima u soku) neophodan da se obnove energetske rezerve u mišićima, a potrebna je i voda – u kojoj je šećer rastvoren (to je, u stvari, sok). Naravno, zaslađena limunada (najbolje medom) je odlična alternativa soku.

Za razliku od svežih sokova, gazirana piće deca nikako ne treba da piju.

Kisela voda nema nijednu prednost nad prirodnom vodom – naprotiv! Dodati ugljen-dikcid nepotrebno nadima dete i povećava kiselost u želucu.

Gazirani sokovi ne treba da zamene prirodne sokove. Naravno, adolescenti mogu ponekad da se počaste omiljenim pićem – u vidu gaziranog napitka, ali to ne sme da bude osnovno letnje piće!

Što se tiče beba iako u prvih šest meseci života mamino mleko je najvažnije za bebu i nema potrebe za dodatnim unosom vode, izuzetak su topli dani.

Kada beba gubi mnogo tečnosti nije na odmet ponuditi “ekstra” vodu. Voda se bebi nudi između obroka (nikako neposredno pre ili posle podoja) – ako hoće, beba će je rado popiti. Ako okrene glavicu nema potrebe da se insistira na dodatnoj vodi.

(Yumama)