Bebina koža je mnogo tanja i nežnija od kože odraslih, pa je i podložnija različitim problemima.

Osip od vrućine se kod beba javlja usled dužeg boravka na suncu, odnosno na toplom, zbog čega se pojačano i znoji. Vrućina nikako ne pogoduje bebinoj nežnoj koži, zbog čega i dolazi od ove reakcije.

Iako se često meša sa drugim vrstama osipa, ovako ga možete prepoznati:

- javlja se na određenim mestima na koži gde se beba najviše znoji (na vratu ispod kose ukoliko je kosica duža, po leđima i u predelu "pojasa" pelene gde koža teže "diše", na prevojima na rukicama, nogicama, pazuh, ponekad i iza ušiju.

- u pitanju su sitne crvenkaste bubuljice ili čak i plikovi.

- stvaraju nepravilan oblik crvenila i mogu da se šire.

Šta uraditi ako se beba ospe?

Najvažnije je prvo skloniti bebu u prohlađenu prostoriju, zatim je raskomotiti.Obrišite kožu vlažnom pelenom ili je okupajte vodom prijatno mlakom kako bi se osvežila, potom pustite da se koža što je više moguće sama prosuši.Obucite bebu što laganije u širu odeću tankog, pamučnog materijala.

Osip od vrućine kod beba
Foto: Shutterstock Beba u pelenama

Kako sprečiti osip od vrućine?

- Tokom letnjih meseci bebu oblačite u udobnu pamučnu garderobu koja nije previše uska, posebno ako živite u mestima gde je pojačana vlažnost vazduha. Birajte garderobu od isključivo prirodnih materijala.

- Na mestima gde se beba najviše znoji četkicom za šminku možete naneti tanak sloj kukuruznog skroba koji će upiti višak znoja, ali se bebi puder ne preporučuje. Isto tako izbegavajte palstične gaćice koje se oblače preko pelena jer se ispod njih bebina guza jače znoji.

- Kad držite bebu nemojte nositi tvrde tkanine koje bi mogle iritirati bebinu kožu, neka i vaša odeća bude napravljena od prirodnih materijala.

- Tokom veoma toplih dana, bebu ne izvodite napolje kad je sunce najjače u periodu od 10-16 časova, neka bude u kući u rashlađenim prostorijama i redovno proveravajte da li joj je previše vruće i češće je dojite nego obično da ne bi došlo do dehidracije.

- Ako niste sto odsto sigurni da vaša beba ima osip od vrućine bilo bi dobro da posetite lekara.

Ova vrsta osipa obično nestaje sama od sebe nakon 2-3 dana i nema nikakve propratne simptome i zato ako beba dobije temperaturu, a osip traje nešto duže obavezno se javite pedijatru.

(Yumama)