Decu nikada ne bi trebalo ostavljati same u automobilu, ali leto i topli dani su posebno opasni. Nepažnja roditelja od samo minut ili dva u nekim situacijama može biti kobna za njihove mališane.

"U automobilu se vazduh zagreva jako brzo što može životno da ugrozi decu. Telo deteta se zagreva 3 do 5 puta brže od tela odraslih osoba pa je i podložnije toplotnom udaru koji može da uzrokuje nesvestice, otkazivanje organa pa i smrt", navode stručnjaci.

Šta se tačno događa kada dete ostavite u automobilu?

Deca su neverovatno osetljiva na vrućine i zato mere poput parkiranja u hladu i ostavljanja otvorenog prozora ne znači da do tragedije neće doći.

U prvih 60 minuta koje dete provede u automobilu, telesna temperatura može dostići 38 stepeni. Tada dolazi do hipotermije, znojenja i žeđi. Detetu postaje vrlo neugodno.

Nakon 90 minuta telesna temperatura se povećava na 39 stepeni, a dete počinje da se znoji, crveni i povećava se broj otkucaja srca. Deca koja boluju od epilepsije mogu da dobiju napad.

Nakon 150 minuta, uz telesnu temperaturu od 40 stepeni javlja se nesvestica, dehidratacija, slabost, povraćanje i otežano disanje.

Dete, auto, sedište
Shutterstock Dete u autu

Ako je auto tamne boje, sve se dešava mnogo brže

Ako dete provede do 65 minuta u automobilu, počinje obilno da se znoji i povećava se broj otkucaja srca. Nakon 95 minuta telesna temperatura mu raste do 40 stepeni, dolazi do nesvestice, dehidratacije, slabosti, povraćanja i otežanog disanja.

Nakon 170 minuta temperatura tela iznosi 41 stepen, javlja se jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost, halucinacije i delirijum. U tom slučaju potrebna je hitna medicinska pomoć.

Ako dete ostavite u automobilu kada je spoljašnja temperatura 24 stepena, u roku od 40 minuta dete će biti znojavo, žedno i izloženo riziku od hipertemije. U automobilu tamne boje, to se može dogoditi za samo 35 minuta.

Ako je napolju temperatura vazduha 28 stepeni, vaš automobil može da se zagreje toliko da njegova unutrašnja temperatura dostigne 54 stepena! Razmislite kakva je situacija kada je napolju 40, i još jednom podvucite sebi da dete ne sme da ostaje u parkiranim kolima ni minut ako je napolju toplo!

(Yumama)