Većina naših beba rađa se sa plavim očima, što obično odmah oduševi roditelje, ali retko ko zna da se njihova boja do kraja prve godine može promeniti i po nekoliko puta. Često možemo čuti da roditelji govore kako su se samo probudili, a njihovo dete je imalo drugačiju boju očiju, evo zašto se to događa.

Prva promena bebinih očiju dešava se već prilikom porođaja jer u materici nema dovoljno svetla pa je nivo pigmenta kože i očiju vrlo niska. Zbog toga se bebe i rađaju sa tamnijom bojom kože koja se kasnije "iščisti".

Čim vaše dete ugleda svetlo u porodilištu, počinje proizvodnja melanina u dužici, što odmah može prouzrokovati promenu boje. Boja očiju vašeg deteta na rođenju zavisiće od nivoa melanina, pa tako dete može imati plave, sive, zelene ili smeđe oči. Međutim, tu se boja njenih očiju ne određuje definitivno.

Kako beba raste, stvaranje pigmenta se povećava, posebno ako za to postoji genetska predispozicija, odnosno ako roditelji imaju tamne oči. Melanin je protein, a njegova vrsta i količina zapisana je u genima.

Kada mogu da očekujem pravu boju očiju mog deteta?

Sve do šestog meseca, boja očiju vaše bebe promeniće se i do nekoliko puta. Nakon toga boja se stabilizuje, a kod većine beba prava boja očiju biće ona koja se zadrži do prvog rođendana. Međutim, postoje i izuzetno retki slučajevi kada se boja očiju vaše bebe može menjati i do trećeg rođendana.

Plavooka beba
Shutterstock Plavooka beba

Trik koji vam unapred otkriva da li će vašoj bebi oči ostati plave:

Pogledajte oči deteta sa strane, kako biste izbegli refleksiju svetlosti.

Ako u irisu postoji malo zlatnog traga, oči će verovatno potamneti kako dete raste.

Ako jedva primećujete zlatno ili ga nema uopšte, one će verovatno ostati svetle i neće se mnogo promeniti.

Još jedan pokazatelj je i to ako beba ima čisto, svetloplave oči. Ako su tamnoplave, verovatno će se menjati.

Beba se igra
Foto: Shutterstock Beba se igra

(Yumama)