Izbijanje zuba kod beba velika je muka za sve roditelje. Nervoza, mrzovolja i balavljenje mogu biti klasičan znak da vašem mališanu izbijaju zubi. Gubitak apetita, rumeni obrazi i suzne oči, takođe mogu biti znak izbijanja zuba. Sa toliko simptoma i osećajem da sa vašom bebom jednostavno "nešto nije u redu", vreme izbijanja zuba zaista može biti nezgodan period.

"Moj dečak ima užasne bolove prilikom izbijanja zuba, grize sve oko sebe i stalno se vuče za uši", rekla je jedna majka, dok druga opisuje nešto drugačije simptome:

"Pomalo je crven u obrazima, ima pelenski osip i retku stolicu. Malo mu je zapušen nos, ali ne deluje kao prehlada jer dolazi i prolazu, uglavnom nije tako tokom dana. Međutim noću se budi uz jak plač, što obično nikad ne čini", govori ona.

Lista simptoma izbijanja zuba zaista je preduga, ali šta ako vaša beba uz sve to ima temperaturu? Može li ovo biti znak izbijanja zuba?

Da li nicanje zuba izaziva temperaturu?

"Groznica se klasifikuje kao temperatura od 38 stepeni ili više", objašnjava doktorka Dajana Gal, lekar opšte medicine i dodaje:

"Mame i tate decenijama povezuju nicanje zuba sa temperaturom, ali zapravo uopšte ne postoji veza između te dve stvari. Bebe u periodu nicanja zuba sklonije su prehladama i virusima, tako da ako dete ima temperaturu 38 stepeni i više, verovatno joj je loše ali malo je verovatno da je uzrok tome izbijanje zuba."

Ako nicanje zuba ne izaziva temperaturu, šta se zapravo dešava?

Iako vaša beba nema groznicu, može imati nešto višu temperaturu od normale.

"Nicanje zuba neće izazvati groznicu, ali može blago podići temperaturu vaše bebe. Normalna temperatura je oko 36,4 stepena, a groznica se klasifikuje od 38 stepeni i više. Međutim, ako je temperatura vašeg deteta veća od normale ali manja od 38 stepeni, moguće je da je uzrok u nicanju zuba", kaže doktorka Gal.

Mogu li koristiti sirup protiv temperature kod bolova prilikom izbijanja zuba?

Iako možda nema dokaza da je groznica posledica izbijanja zuba, ono što je sigurno jeste da dete tom prilikom ima bolove.

"Izbijanje zuba je neprijatno i može biti bolno, tako da vaša beba možda ne izgleda uobičajeno", rekla je doktorka Gal.

Možete dati svom detetu sirup za ublažavanje bola čak iako nema groznicu, jer se lekovi poput ibuprofena mogu koristiti i za smanjenje bola i za snižavanje temperature.

"Paracetamol i Ibuprofen su opcije sve dok su specijalne formule za decu, i pogodne za decu stariju od 3 meseca", kaže doktorka Gal.

Ovi lekovi mogu ublažiti bolove, ali ne treba ih koristiti često. Najviše 2-3 dana, najbolje pred spavanje. Ako ih koristite češće mogu znatno smanjiti temperaturu vašem mališanu, što može dovesti do drugih problema.

Pored toga, doktorka Gal savetuje da je vrlo važno da je dete tokom izbijanja zuba dovoljno hidrirano.

"Obično se to radi preko majčinog mleka ili adaptirane formule, ali ako je dete dovoljno staro, mogu mu se dati i drugi napici.

Uplakana beba
Shutterstock Uplakana beba

Koliko dugo traje bol prilikom izbijanja zuba?

Nažalost, prilikom nicanja zuba može proći malo vremena pre nego što se vaše dete vrati u normalu. Za mnoge roditelje to izgleda kao večnost, ali nije tako.

"Blago visoka temperatura koja može biti uzrokovana nicanjem zuba obično traje oko nedelju dana. Počne pre izbijanja zuba i traje nekoliko dana nakon toga", kaže doktorka.

I nažalost, kao što svi znamo, postoji 20 bebinih zuba, pa ove nelagodnosti mogu trajati i dok dete ne napuni dve i po godine, kada u proseku izađu svi zubi.

Kada posetiti lekara?

Kao i uvek, ako ste zabrinuti, obratite se svom lekaru. Šta god da mislite, najbitnije je da pomognete i svom detetu ali i sebi.

Beba na pregledu kod pedijatra
Shutterstock Beba na pregledu kod pedijatra

(Yumama/Madeformums.com)