Jedna majka rodila je sina, a onda je shvatila da njen mališan ima probleme sa oblikom glave. Iako je u prvi mah bila uplašena, vrlo bzo je shvatila da sindrom ravne glave nije redak.

Pogađa 16 od 1.000 novorođenih beba, a javlja se kao posledica spoljašnjeg pritiska. To može početi u materici ili tokom porođaja, ali se uglavnom dešava nakon što se beba rodi, u prvih nekoliko meseci.

Džejn je poželela da svoju priču podeli sa drugima, kako bi majke koje ovako nešto primete kod svoje bebe shvatile da ništa nije strašno i da se može lako rešiti.

"Moram da budem iskrena, Arni je došao na ovaj svet prilično čudan, sav zgužvan. Moja teorija je bila da ga je njegov brat blizanac zgnječio u materici", započinje svoju priču mama Džejn i otkriva kako je primetila da sa oblikom njegove glave nešto nije u redu.

"Bila sam preplašena kada sam mu sa 6 nedelja češljala kosu i shvatila da mu je leva strana glave skoro potpuno ravna. Bilo je toliko ozbiljno da je sa 8 nedelja imao rendgensko snimanje glave, kao i ultrazvuk, kako bi lekari procenili njegove kosti i mozak. Srećom, sve je bilo dobro", govori zabrinuta majka.

Beba spava
Shutterstock Beba spava

Džejn je zatim otkrila i šta su preduzeli kako bi ispravili probleme koje je njen sin imao.

"Neumorno smo ga ohrabrivali da spava na leđima ili na desnoj strani, ulazili smo u sobu svakih pola sata dok je spavao i vraćali ga ukoliko se okrene na levu stranu, što obično i jeste radio. Kada je bio budan postavljali smo ga tako da je morao da okrene glavu da vidi šta se dešava, tako da nije bio često u položaju leve strane. Rezultati su bili vidljivi neverovatno brzo. Za samo mesec dana izgubio je "čudan" izgled i sada ima savršeno simetričnu glavu", zaključila je mama Džejn.

(Yumama/Madeformum)