Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD KOGA DETE NASLEĐUJE BOJU KOSE: Evo da li će biti svetla ili tamna, 3 faktora to određuju

Svaki budući roditelj se pita - kakve će boje biti kosa mog deteta?

 koja kose kod dece_292627733.jpg Izvor: Shutterstock

Tokom trudnoće mislite o mnogim stvarima, a jedna od njih je sigurno kako će izgledati vaše dete i na koga če ličiti. Pored toga koje boje će biti bebine oči, mnogi roditelji razmišljaju i kakvu će kosu imati njihovo dete. Odgovor na ovo pitanje nalazi se u genetici.

Možda će vas zanimati

Kako geni utiču na boju kose?

Geni ovde igraju veliku ulogu. Mama i tata detetu prenose po jedan gen. Od ta dva gena zavisi kakvu će kosu ono imati. Postoji više od 100 gena koji utiču na boju detetove kose, a neki od glavnih faktora koji utiču na to da li će dete imati svetlu ili tamnu kosu jesu:

  • Količina melanina. Svako telo proizvodi određenu količinu melanina, pigmenta koji je odgovoran za boju kose i očiju.
  • Vrste melanina. Postoje dve vrste melanina. Prvi je eumelanin. Ukoliko dete ima veću količinu eumelanina, to znači da će imati tamnu kosu. Ako ima manju količinu istog, onda će imati svetliju kosu. Drugi je fenomelanin. Riđa deca tipično imaju veoma malo eumelanina, a mnogo fenomelanina, zato nastaje ta nijansa narandžaste.
  • Zbijenost melanina. Ukoliko su granule pigmenta zbijenije, onda je i boja kose mnogo jača.

Dakle, što više eumelanina dete ima u genima, to će kosa biti tamnija. Isti roditelji mogu imati dete sa tamnom i dete sa svetlijom kosom. Ako dete dobije od roditelja više aktivnih gena biće tamnije. Ako od roditelja, koji isto mogu biti tamni, dobije više neaktivnih gena, biće svetlije.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica