Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uputstvo za pravilno održavanje platnenih pelena za bebu

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg mame izbegavaju korišćenje platnenih pelena je njihovo održavanje, međutim, ne budite u zabludi jer je lakše je nego što ste mislili...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mame i tate čije bebe su sklone pelenskom osipu, uglavnom se odlučuju za upotrebu platnenih pelena, budući da se prave od prirodnih materijala. Ipak, možda i najbolja stvar, kada je reč o platnenim pelenama je ta što se bebe od njih lakše odvikavaju.

Svakako, ukoliko ste još uvek u dilemi da li da počnete s korišćenjem ove vrste pelena, ne treba da vas plaši njihovo održavanje, jer je prilično jednostavno. 

Evo kratkog uputstva:

Ispiranje pelena

Ukoliko vaša beba i dalje sisa ili pije mlečnu formulu, njena kaka će biti lako rastvorljiva u vodi i neće biti potrebe za ispiranjem pod mlazom vode pre nego što pelenu ubacite u veš mašinu. Međutim, kada vaš mališan pređe na čvrstu ishranu, kaka će isto tako postati čvršča i u peleni ćete možda nalaziti svašta. O, radosti!

Povezane vesti

Zato, da biste bili sigurni da će pelena biti kao nova nakon pranja, pre nego što je ubacite u veš mašinu, dobro je isperite pod mlazom vode. Princip je prilično jednostavan i isto funkcioniše kao, recimo, kada perete sudove u mašini za posuđe.

Ljudske fekalije sadrže bakterije i viruse koji uzrokuju brojne bolesti, tako da je od presudnog značaja da pravilno postupate sa kakom vaše bebe. Uvek operite ruke nakon menjanja pelena ili njihovog pranja.

Čuvanje prljavih pelena nakon pranja

Nakon što ste isprali prljavu pelenu, potrebno je da je ostavite da se osuši ako nećete odmah da je perete u mašini.

Ukoliko strahujete da će se neprijatan miris širiti, pre nego što ubacite pelenu u korpu za prljav veš možete na vrh korpe staviti nekoliko kapljica esencijalnog ulja. 

Probajte da pelene ne ostavljate neoprane duže od dva dana.

Povezane vesti

Pretpranje

Kada sakupite dovoljno pelena za pranje (obično na svaka dva dana), stavite ih u mašinu i izaberite program pretpranja sa toplom vodom. Na taj način ćete biti sigurni da će se skinuti sav urin i kaka.

Povezane vesti

Pranje

Kada se pretpranje završi, sledi pranje, a preporučena temperatura pranja je 60 stepeni, jer je ta temperatura sasvim dovoljna da se unište štetne bakterije i gljivice. 

Možete da koristite deterdžent koji i inače koristite, ali u manjoj količini (dve kašike na punu mašinu). Preterano korišćenje može da dovede do iritacije kože, posebno ako se deterdžent ne ispere dobro, dok pelene mogu da postanu tvrde.

Povezane vesti

Pranje bi trebalo da se završi centrifugom, kako bi se sav deterdžent isprao. 

Napomena: Izbegavajte deterdžente sa dodacima koji su napravljeni da ostanu u tkanini posle pranja, kao što su omekšivači (koji mogu smanjiti apsorpciju) ili izbeljivači, jer mogu izazvati probleme kod osetljive bebine kože).

Sušenje

Zbog uštede energije, najbolje je da se pelene suše na suncu, jer UV zraci deluju izbeljujuće i dezinfikujuće. Mogu da se suše i u mašini za sušenje veša - pelene su tada mekše, ali im se smanjuje vek trajanja. Što se tiče upijajućeg dela, lakše se suše modeli kod kojih je uložak van pelene.

Povezane vesti

Ipak, ukoliko su temperature visoke, pelene bi trebalo sušiti u hladovini, jer i jaki sunčevi zraci mogu uništiti tkaninu, posebno elastične delove.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica