Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pedijatri odgovaraju na najčešće roditeljske dileme: Da li je moja beba spremna da...

Ako ste prvi put roditelj sigurno imate milion pitanja, ali ne brinite, ovaj kratak savetnik iskusnih stručnjaka će vam sigurno biti od pomoći.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Postoje jasna pravila vezana za brigu novorođenčeda, ali kada beba počne da raste, stvari postaju teže. Tada majke imaju milion pitanja, na koja odgovori nisu baš očigledni. Svakih par nedelja ćete se sigurno zapitatati "Da li sada može ovo..?" To pitanje prate i pitanja "Da li će to smeti kada poraste, udeblja se, razvije se još malo?" 

Srećom po vas pedijatri, koje su u isto vreme i iskusne mame, podelile su neke savete u vezi sa sigurnim spavanjem, hranjenjem, igranjem...  

Spavanje

Da li je moja beba spremna da...

... spava na stomaku? 

Kada beba razvije snagu u gornjem delu tela i može sama da se okrene, sa otprilike šest meseci, rizik od SIDS-a nestaje. Dženifer Šu, pedijatar iz Atalante, kaže da beba i tada treba da zaspi na leđima, ali da nema veze ako se ona tokom noći okrene i legne na stomak. 

Povezane vesti

... spava bez ogradice u krevecu?

Najbolje bi bilo da ih ne koristite nikako. Ali ako baš želite, izbegavajte one debele i pufnaste. Radije izaberite neki tanak, koji ima bar 12 kanapčića za vezanje, jer je to sasvim dovoljno da bude dobro pričvršćen za krevetac. Sklonite ih kada vaše dete bude imalo oko četiri meseca ili kada počne samo da se okreće. 

... spava sa igračkama u krevecu?

AAP ne preporučuje da držite igračke u dečijem krevecu sve dok dete ne napuni bar jednu godinu. Bebi ništa ne treba u krevecu, a ako će vam to kupiti dodatanih 15 minuta sna ujutru, možete dodati neku igračkicu kada beba napuni godinu dana i počne sama da se kreće. 

Samo pratite ove savete: 

- plišane igračke ne bi trebalo da budu veće od bebine glave, niti bi trebalo da imaju delove koji mogu da se skinu/pokidaju (dugmad, itd),

- bebe žvaću sve, pa ako ubacujete slikovnice neka one budu napravljene od tkanine.

Povezane vesti

Oprema

Da li je moja beba spremna da...

... bude u nosiljci?

Beba veliki deo svog ranog života provede u vašem naručju i zbog toga postoje brojne spravice koje pomažu da odmorite ruke.

Obavezno proverite specifikacije proizvođača. A evo šta eksperti savetuju:

Ljuljaška - većina beba može da leži u ljuljaškici kada se tek rode, i kada je naviknete na nju bez problema ćete moći da je nosite u njoj.

Kengur nosiljka - bebu možete nositi u kengur nosiljci kada bude viša i teža od onoga što je navedeno na specifikacije, tada je možete nositi licem ka vama. Okrenite je suprotno od sebe tek kada joj je vrat dovoljno kad da može mirno da stoji (oko trećeg ili četvrtog meseca).

Ranac nosiljka - Kada beba može sama da sedi (oko šestog meseca), možete ići u šetnje sa bebom u nosiljci koja je kao ranac. Beba je tada sposobna da drži glavu i vrat stabilnim. 

... sedi u kolicima?

Kolica sa kišobranom - Novorođenče se može voziti u kolicima u kojima može da zalegne, tako da će ova lagana kolica sa kišobranom morati da sačekaju. Ako ima polu-ležeću poziciju i dobar pojas, u njima možete voziti bebu kada bude imala kontrolu nad svojim vratom i glavom. Ali ukoliko vaša kolica ne mogu da se nameste u polu-ležeći položaj, sačekajte dok beba ne bude mogla sama da sedi.

Kolica za trčanje - Neki proizvođači navode da su popularni "džogeri" prigodni za bebe od šest meseci, ali doktorka Ari Braun kaže da ne savetuje ovakva kolica za bebe mlađe od godinu dana. "Vožnja može loše da utiče na još nerazvijenu kičmu i vratne mišiće, posebno ako idete preko kamenitih puteva."

Prikolica ili sedište za biciklo - Baba ne bi trebalo da sedi u prikolici za biciklo pre prve godine, kaže AAP. Razlog za ovo je što beba mora da nosi kacigu za biciklo prilikom vožnje, a vrat joj nije dovoljno jak dok ne napuni jednu godinu. 

Povezane vesti

... se okrene ka napred u sedištu za auto?

AAP kaže da sva mala deca moraju biti okrenuta u nazad kada su u sedištima u autu. Sedište možete okrenuti ka napred kada dete dostigne maksimalnu visinu i težinu koju proizvođač predlaže (kada mu glava bude oko 2cm iznad visine sedišta, i težina između 9 i 14 kilograma). Deca bi trebalo da se voze gledajući ka nazad dok ne napune dve godine, kaže AAP. Ali idealno bi bilo da se deca voze tako dok je god moguće, dok ne dostignu težinsku i visinsku granicu svog sedišta. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica