Iako su male, bebe znaju mnogo više nego što mi mislimo, a isto tako i svakodnevno uče nešto novo.

"Bebe, poput malih mašina za učenje, primećuju sve oko sebe", ističe dr specijalista za razvoj porodice i deteta Gejl Bruto.

Nemojte da se plašite da i vi svoju bebu nećete uspeti da naučite svemu. Probajte da svakodnevnicu ispunite dodatnim aktivnostima i brzo ćete primetiti napredak. 

1. Hranjenje

Bez obzira da li dojite svoju bebu ili je hranite na flašicu, hranjenje je primarni način da se zbližite. Dok držite svoju bebu i hranite je, dajete joj do znanja da je voljena i zaštićena. Na taj način joj pomažete da se prilagodi svetu na koji je tek došla. "Istraživanja su pokazala da je beba koja formira blizak odnos sa roditeljima otvorenija za učenje i bolje pamti informacije", objašnjava dr Gros.

Pokušajte: Dabebu hranite u tihoj prostoriji i fokusirajte se na nju. Približite joj se, jer novorođenčad vide jasno stvari samo na udaljenosti od 10 centimetara. Pomazite je, razgovarajte sa njom ili joj pevajte. Na taj način će vaša beba znati da je okružena ljubavlju.

2. Pričajte sa svojim detetom razgovetno

Logopedi ističu da će vaša beba više naučiti ako joj govorite reči ispravno, artikulišete jasno, sa višim tonalitetom, bez previše tepanja. Istraživanju na Univerzitetu Vašington, u Sijetlu, su utvrdila da su deca od dve godine sa kojima su roditelji pričali na ovaj način znala duplo više reči, nego ona sa kojima roditelji nisu aktivno i razgovetno komunicirali. 

Pokušajte: Dagovorite svojoj bebi jednostavne reči i govorite u celim rečenicama, jer ćete joj tako pomoći da brže nauči reči i da shvati strukturu rečenice. Ponavljajte fraze polako i jasno, jer što više puta ponovite vaša beba će brže shvatiti. "Bebe uče da govore i razumeju gledajući i slušajući svoje roditelje", ističe dr Zangl.

3. Higijena sa zabavom

Menjanje pelena i kupanje bebe su rutinske stvari, ali to može pomoći da kod bebe stvorite osećaj reda, sigurnosti i navike. Ovo su rani znaci kada joj pokazujete da treba da brine o svom telu. "Svaki zadatak koji podrazumeva dodir pojačava emocionalni razvoj vašeg deteta", ističe dr. Gros.

Pokušajte: Da prilikom promene pelena ili kupanja pričate bebi šta trenutno radite. Pokušajte da taj posao učinite zabavnim i interaktivnim.

4. Ostanite smireni

Dajte sve od sebe da ne podižete ton, čak i u stresnim situacijama, jer na taj način bebi dajete primer kako treba regulisati svoje emocije. "Bebe su osetljive na izraze lica svojih roditelja. Ako na vašem licu primete da ste uplašeni ili uznemireni, počeće da imitiraju takvo ponašanje", objašnjava dr Kristen Kalen Šarm.

Probajte: Pošto vaše dete uči pomoću izraza lica, to iskoristite da vaš izraz lica poveže sa nekom greškom koju je napravilo ili se smejte kada ste srećni kako bi mu pokazali kako da izrazi svoje emocije.

PageBreak

5. Porodični ručak

"Ako jedete zajedno sa bebom, dajete joj utisak da je ona deo porodice", ističe stručnjak za ishranu dece Kristijan Larker. Kada beba počne da jede čvrstu hranu pustite je da istražuje svojim rukama. Tako ćete joj dati do znanja da hranjenje ne treba da bude pod kontrolom odraslog ili da uvek neko mora da prepozna signale detetove gladi. Sa takvim postupkom razbuditćete čula kod deteta, a moguće je i da na taj način smanjite mogućnost da dete bude izbirljivo po pitanju hrane.

Pokušajte: Čak iako vaša beba nije spremna da sedi u stolici za hranjenje možete je držati u krilu za vreme porodičnog ručka. Hranite je hranom različitih oblika i tekstura kako bi poboljšali njenu motoriku usta. Ako može da sedi u stolici onda je privucite blizu stola i nemojte je terati da uzme još koji zalogaj jer ćete je tako naučiti da jede kako bi zadovoljila druge. Dajte joj izbor da odluči šta želi da jede i razgovarajte tokom obroka. Dajte hrani različita imena i opisujte ukuse, jer razgovorom stvarate utisak kod bebe da je vreme jela društveno iskustvo.

6. Šetnja

Način na koji se ponašate napolju ima uticaj na to kako će vaša beba razumeti šetnju i fizičku aktivnost. Ako ste nervozni ili pod stresom vaša beba će razumeti da boravak napolju nije prijatna stvar. Ali ako pokažete da vam svež vazduh prija, to će pomoći da beba shvati boravak u prirodi kao zabavan.

Pokušajte: Kada ste napolju imenujte sve stvari koje vidite, kao što su lišće i kamenje, i pustite bebu da ih dodirne, Ako nemate vremena da se zaustavite razgovarajte sa bebom o mirisu cveća, bojama i koliko uživate u tome. Na taj način ćete mu pomoći da ceni te stvari.

7. Slušajte muziku

Istraživanja su pokazala da muzika može da poboljša raspoloženje vašeg deteta i da mu poveća koncentraciju . Ona takođe može pomoći da dete razvije osećaj za matematiku. Elementi poput melodije nude mogućnosti da dete razume obrasce, sekvence i odbrojavanje.

Probajte: Pustite pesmu i plešite dok drž́tite svoju bebu  ili je dodirujte u skladu sa ritmom kako bi za njega razvila osećaj. Koristite neke igračke-instrumente, poput ksilofona ili bubnja, i svirajte zajedno zbog razvijanja motoričkih sposobnosti.

8. Grlite svog partnera

Pokazujući ljubav prema partneru pokazaćete bebi da treba da se odnosi prema članovima porodice isa toplinom i ljubaznošću. Što više grlite svog partnera, mazite psa ili ljubite drugu decu verovatno je da će se i vaša beba kasnije tako pokazati.

Pokušajte: Ne stidite se da pokažete ljubav pred vašim detetom. Svakodnevno izgovarajte "volim te" i izbegavajte svađu ispred deteta, kako bi znalo da je vaš dom sigurno mesto.

9. Recite doviđenja

Pedijatri ističu da odvajanje roditelja od bebe može biti teško za nju.

Pokušajte: Kada treba da izađete napolje ili da je ostavite kod bake i deke, nemojte da krišom izađete, već recite svojoj bebi: "Doviđenja. Uskoro ću doći kući." Kada se vratite kući zagrlite svoju bebu i recite: Rekla sam ti da ću brzo da se vratim." Na taj način će vaše dete prestati da se plaši i naučiće da doviđenja ne znači odlazim zauvek.