Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebin četvrti mesec

Četvoromesečna beba uživa u prevrtanju! Zabavu joj mogu pokvariti samo zubići koji će, kod nekih beba, sada početi da izbijaju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vaše čedo će u ovom periodu, uz neodoljiv osmeh, početi da pokazuje veliko zadovoljstvo kada ugleda člana porodice, ili drugu poznatu osobu - koja mu se dopada. Ali će, svakako, najsrećnije biti u vašem prisustvu.

● Razvoj bebinog mozga

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, danas se zna mnogo više o ranom razvoju mozga nego ikada pre. Empirijska istraživanja su potvrdila ono što svaki roditelj već intuitivno zna: rana

U ovom periodu, bebin mozak se razvija takvom brzinom da to deluje fascinantno

iskustva su ključna za oblikovanje toga kako bebe razmišljaju i uče.

● Motoričke sposobnosti

Iako je veliki raspon doba kada bebe mogu da počnu sa "prevrtanjem", smatra se da neke od njih to čine baš u ovom periodu razvoja. Naime, neke studije sugerišu da se bebe češće prevrću kasnije - zbog naglašenosti potrebe njihovog stavljanja u položaj na leđima kada treba da spavaju, kao prevencija od SIDS-a (sindroma iznenadne smrti odojčeta). Ipak, važno

Prevrtanje je baš super...Okretanje sa stomaka na leđa, ili obratno - u početku će biti više slučajno, dok beba ne shvati kako se to radi. Zbog toga nikako ne smete da je ostavljate samu van njenog kreveca, posebno ako je u pitanju veća visina (bilo koja vrsta ležaja). U položaju na stomaku, može da izvodi takozvane plivajuće pokrete, i da se tako pokreće po podlozi na kojoj leži.

je i da se zadrži navika stavljanja bebe na stomačić, makar na kratko, u vreme dok se igra, jer tako izgrađuje i jača mišiće.

Prvi put kada se beba prevrne (okrene), to je obično sa stomaka na leđa. Okrugli oblik bebinog stomačića omogućava zabavno ljuljanje sa strane na stranu, a potom prevrtanje. Zanimljivo je da će neke bebe odmah početi da se iznova prevrću, dok druge možda neće nedeljama ponoviti taj tako važan korak u razvojnoj prekretnici.

Podstaknite ovu "majstoriju" tako što ćete bebu da postavite na stomak, a pored nje jednu od njenih omiljenih igračaka - ali malo izvan njenog domašaja. Istežući se da je dohvati, beba će verovatno da se ponovo prevrne.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica